МінТОТ фіксує зменшення заходів іноземних суден в закриті порти Криму

Новини
Суховантаж NADALINA під прапором Сьєрра-Леоне, що заходив у вересні 2017 р. в порт Севастополя Фото: fleetmon.com

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) за період з 1 серпня 2017 року по 30 вересня 2018 року зафіксувало у закритих Україною портах та портових акваторіях окупованого Криму 1207 заходів вантажних суден та танкерів, з яких лише 84 – судна під іноземними прапорами, всі інші російські.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію міністерства.

«Зауважимо, що протягом 2018 року спостерігається тенденція щодо зменшення заходів суден під прапорами іноземних держав до закритих Україною портів окупованого Криму», – зазначили у МінТОТ.

Як вказали в МінТОТ, до закритих морських портів тимчасово окупованої території України 1123 заходи здійснили 98 суден під прапором Російської Федерації.

Ще 84 заходи були здійснені під прапорами інших країн, зокрема, під прапором Республіки Палау – 20, Республіки Того – 17, Союзу Коморських Островів – 10, Республіки Сьєрра-Леоне – 9, Республіки Молдова – 7, Об’єднаної Республіки Танзанії – 6, Республіки Панама – 5, Республіки Мальта – 3, Турецької Республіки – 2, Островів Кука – 2, Островів Піткерн – 1, Республіки Судан – 1, Федерації Сент-Кітс і Невіс – 1.

У МінТОТ зазначили, що фіксувались заходи до портів Криму щодо суден, на яких працює AIS (Automatic Identification System). Прицьому під час моніторингу фактів порушень режиму тимчасово окупованої території України, до уваги беруться тільки танкери та вантажні судна.

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

Прокуратура АРК станом на 1 лютого 2018 року внесла до спеціально створеного реєстру 665 суден-порушників, які незаконно заходили в порти окупованого Криму, закриті Україною для міжнародного судноплавства.