У Криму різко подорожчає цукор і кондитерські вироби

Новини

Цієї осені в РФ різко зросли оптові ціни на цукор – в півтора рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Підвищення цін очікується і в окупованому Криму.

Це випливає з даних Мінсільгоспу РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

На думку експертів, підвищення цін на цукор, найбільше вдарить по недорогого сегменту кондитерських виробів.

Різке підвищення оптових цін на цукор почалося у вересні цього року. На 18 жовтня в Південному федеральному окрузі оптова ціна на цукор (традиційно базисом для її визначення є Краснодар) була на 50% вище, ніж в жовтні минулого року – 35,9 руб. за 1 кг. З початку року оптова ціна зросла майже на 44%.

Одна з основних причин зростання оптових цін на цукор – низький урожай цукрових буряків. У 2018 році площа посіву цукрових буряків була на 6% менше, ніж в попередньому: під цю культуру було засіяно 1,13 млн га. При цьому врожайність цукрових буряків на півдні країни в порівнянні з минулим роком знизилася на 25%, до 371,6 ц з 1 га.

Дефіцит цукру і зростання ціни на внутрішньому ринку може бути створений і штучно за рахунок того, що російські виробники цукру вирішать скористатися дефіцитом в сусідньому Казахстані, з яким у Росії єдиний економічний простір, стверджує один зі співрозмовників РБК. Раніше Казахстан користувався пільгою в рамках ЄАЕС і міг до 2019 року безмитно ввозити цукор-сирець з третіх країн (в Росії мито становить $ 140-250 за тонну). Але з 1 серпня пільга була скасована, і тепер ввезений в Казахстан цукор обкладається митом $ 340 за тонну. В результаті про критичну ситуацію почали заявляти виробники: у вересні у закупівельників залишилося цукру «на п’ять-сім днів», а «через два тижні» цукор закінчиться в торгових мережах, приводили казахські ЗМІ слова начальника управління ланцюгами поставок харчового дивізіону компанії Raimbek Сурена Абібулаєва.

Будь-яке підвищення вартості сировини призводить до зростання собівартості виробництва і зниження рентабельності, каже голова ради директорів групи «Конфаель» Ірина Ільдарханова. Вона нагадує, що в цьому році для кондитерів через ослаблення рубля вже подорожчало імпортне сировину. Підвищення цін на цукор, на думку Ільдархановой, найбільше вдарить по недорогого сегменту кондитерських виробів, які майже повністю складаються з цукру, – карамелі і льодяникам. Подорожчання кондитерських виробів споживач відчує на собі не відразу, воно буде поступовим, вважає експерт.