У Мурманську на палубу російського авіаносця «Адмірал Кузнєцов» впав кран, затонув плавучий док

Новини
Авіаносний крейсер «Адмірал Кузнєцов» у плавучому доці ПД-50 Фото: ТАСС

У Росії в ніч на 30 жовтня в селищі Росляково під Мурманськом при виході єдиного російського авіаносного крейсера «Адмірал Кузнєцов» з плавучого дока на його палубу впав кран. В результаті інциденту крейсер отримав пошкодження, а сам док затонув. Чотири людини постраждали, одна людина зникла безвісти.

Про це повідомляє Радио Свобода з посиланням на російські ЗМІ, передає Центр журналістських розслідувань.

Як розповів РИА Новости представник судноремонтного заводу «Звездочка», через перебої в подачі електроенергії зупинилися насоси, цистерни плавучого дока переповнилися і він «різко пішов під воду», в результаті обрушилися крани. Постраждали чотири людини. Двоє постраждалих перебувають у реанімації, ще двох уже відпустили додому, повідомили ТАСС в медичних установах Мурманська. Одна людина – старший механік зміни – як і раніше числиться зниклим без вісті.

Глава «Об’єднаної суднобудівної корпорації» (ОСК) Олексій Рахманов заявив, що кран, що впав на палубу авіаносця під час інциденту з плавучим доком ПД-50, все-таки пошкодив його корпус і палубу. Про це повідомляє ТАСС.

«На палубу впав кран, з висоти приблизно 15 метрів, зрозуміло, що там є і пошкодження корпусу, і пошкодження палуби», – сказав він. При цьому Рахманов уточнив, що обвал стався на ділянках, які не пов’язані з експлуатацією «життєво важливого» обладнання крейсера. На даний момент ведеться оцінка збитку.

Пізніше Рахманов повідомив Інтерфаксу деталі отриманих крейсером ушкоджень, зазначивши, що вони не є критичними. «Є рваний отвір розміром чотири на п’ять метрів. Пошкоджено борт вище ватерлінії. Очевидно, що коли 70-ти тонний кран падає на палубу, таке пошкодження може відбутися», – заявив глава ОСК.

«За нашою попередньою інформацією, пошкодження, які отримав корабель від падіння крана і зміни крену при неконтрольованому зануренні дока, неістотні», – сказав Рахманов.

Він стверджує, що інцидент з доком на 82-му судноремонтному заводі не вплине на терміни повернення єдиного російського авіаносця «Адмірал Кузнєцов» до бойового складу ВМФ РФ. «Ніяких загроз, які могли б вплинути на терміни здачі корабля, немає», – сказав він, відповідаючи на питання про те, чи буде витриманий графік модернізації корабля і його здачі ВМФ РФ в 2021 році.

Доля затонулого доку ПД-50, який є єдиним, де може ремонтуватися «Адмірал Кузнєцов», поки неясна, повідомив глава ОСК. «Сказати точно, наскільки можливо підняти цей док, можна буде після того, як цей об’єкт обстежують водолази і подивляться, в якому стані знаходиться обладнання. Глибини біля причальної стінки 82-го заводу досить великі. Навіть не спираючись на технічну можливість, ця операція буде непростою і, швидше за все, дуже дорогою», – сказав він.

У Мурманську порушено кримінальну справу за фактом порушення правил безпеки при організації робіт по ремонту на судноремонтному плавучому доці АТ «82 судноремонтний завод» (82 СРЗ, мікрорайон Росляково, Мурманськ), в результаті якого постраждали люди, повідомили Інтерфаксу в Північно-Західному слідчому управлінні СКР на транспорті. Кримінальна справа розслідується за ч.2 ст.216 КК РФ (порушення правил безпеки при веденні інших робіт, що призвело з необережності смерть людини).

«В результаті події постраждали п’ятеро людей: четверо працівників витягнуті з води з ознаками обмороження і доставлені до медичного закладу, один вважається зниклим безвісти», – пояснили в слідчому управлінні.

«Адмірал Кузнєцов» – єдиний авіаносний крейсер у складі ВМФ Росії – був введений в експлуатацію на початку 1991 року. У 2016 році він брав участь в російській військовій операції в Сирії. При проході «Кузнєцова» через протоку Ла-Манш на шляху з Североморська до сирійського узбережжя Середземного моря спостерігачі звернули увагу на густий чорний дим, який йшов з труб корабля. Російська влада відкинула припущення про неполадки на борту судна, проте повідомила про те, що «Адміралу Кузнєцова» належить ремонт.