В Києві 12 листопада пройде конференція делегатів Курултаю кримськотатарського народу – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

В Києві 12 листопада відбудеться конференція делегатів Курултаю кримськотатарського народу VI скликання, на якій будуть обговорюватись питання про нинішню ситуацію в Криму та завдання органів національного самоврядування кримських татар в умовах тимчасової окупації півострова Росією.

Розпорядження про скликання конференції 1 листопада підписав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, про це він повідомив у відеоблозі на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«12 листопада в Києві ми проводимо конференцію делегатів Курултаю кримськотатарського народу, в ході якої ми обговоримо питання сьогоднішньої ситуації в Криму і завдання органів кримськотатарського національного самоврядування в умовах тимчасової окупації Криму Російською Федерацією … І ще одне питання, яке ми обговоримо – це виконання постанови 2-ї позачергової сесії Курултаю кримськотатарського народу VI скликання, яку ми проводили уже в умовах окупації 29 березня 2014 року в Бахчисараї. Ми подивимося, як ми виконуємо ухвалене тоді рішення Курултаю «Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території – в Криму»», – сказав голова Меджлісу.

Він також попросив всіх делегатів Курултаю, які були обрані 5 років тому кримськотатарським народом в ході таємних альтернативних виборів, прибути на конференцію.

Чубаров додав, координація організаційної роботи з підготовки та проведення конференції покладена на заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова.

Голова Меджлісу також опублікував на своїй сторінці у Facebook розпорядження про скликання конференції делегатів Курултаю.

При цьому він звернув увагу на те, що як у розпорядженні, так і в подальшій роботі делегатів Курултаю стосовно окупованого Криму буде використовуватись виключно термінологія, яка міститься в офіційних документах ООН.

Нагадаємо, у лютому 2018 року на засіданні Меджлісу кримськотатарського народу було ухвалене рішення про необхідність скликання конференції VI Курултаю – вищого представницького органу кримських татар, оскільки через окупацію Криму поки немає можливості провести чергову сесію Курултаю.

Курултай кримськотатарського народу – національні збори, вищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу. Вибори нинішніх делегатів Курултаю пройшли в липні 2013 року. Термін повноважень нинішнього складу Курултаю – п’ять років, закінчується в 2018 році. Курултай формує Меджліс кримськотатарського народу – вищий повноважний представницький-виконавчий орган кримськотатарського народу в період між сесіями Курултаю.