США закликали притягнути до відповідальності замовників вбивства Катерини Гандзюк

Новини

США закликають притягнути до відповідальності замовників убивства активістки Катерини Гандзюк, яка померла у лікарні 4 листопада.

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович, повідомляє американське посольство, передає Центр журналістських розслідувань.

«Від імені уряду США й американського народу висловлюю свої найглибші співчуття родині й друзям Катерини Гандзюк. Ми вкотре закликаємо українську владу притягнути злочинців до відповідальності, включно з замовниками», – підкреслила посол.

Про смерть Гандзюк стало відомо днем 4 листопада – інформацію про це оприлюднили в FB-співтоваристві «Хто замовив Катю Гандзюк?», Яке створили і вели друзі Катерини.

За інформацією прес-секретаря НПУ Ярослава Тракало, кримінальне провадження, за яким розслідується напад на Гандзюк, перекваліфіковано на «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, вчинене на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб» і буде розслідуватися по пп. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК.

Передача до суду справи проти виконавців нападу на активістку Катерину Гандзюк у її нинішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників убивства, у коментарі «Громадському» сказала адвокат Гандзюк Євгенія Закревська.

«Я хочу наголосити, що станом принаймні на вчора, цим виконавцям не було змінено підозру і не було додано ознаку замовності.

Другий момент: якщо справу по виконавцях передадуть в суд, то з чого і де будуть брати докази, яким чином використають ці докази в провадженні СБУ, яка шукає замовників», – заявила вона.

Як пояснила адвокат, у разі відсутності ознаки замовності у провадженні поліції проти виконавців буде неможливо притягнути до відповідальності замовників, яких розшукують в межах іншого провадження, відкритого СБУ.