Контрабандні турбіни Siemens знову стали причиною аварії в Криму

Новини
ТЭС Симферополь

Контрабандні турбіни Siemens знову стали причиною аварії в окупованому Криму: пошкодження отримали виробничі цехи теплової електростанції, розташованої біля Сімферополя.

Про це повідомляє прес-служба міністерства з питань тимчасово окупованих територій України, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними відомства, наслідки аварії на «Таврійській» ТЕС вдалося зафіксувати за допомогою космічної фотозйомки.

«3 листопада 2018 на даху головного корпусу «Таврійської» ТЕС виявлено аварійну ділянку з ознаками пошкодження покрівлі внаслідок термічного впливу», – відзначили в МінТОТ.

За наявною у відомства інформації, на теплоелектростанції з встановленими газовими турбінами Siemens проводилися пусконалагоджувальні роботи, в результаті яких і могла статися аварія.

«Таврійська» ТЕС повинна працювати на природному газі. Місце для будівництва вибрано поруч з розподільною станцією «Сімферополь», призначеної для подачі електроенергії в напрямку південного берега Криму і Севастополя.

Під будівництво теплоелектростанції виділено 2 земельні ділянки загальною площею 61,6 га, а замовником будівництва ТЕС виступає міністерство енергетики РФ.

«Першу чергу об’єкту планували ввести в дію в 2017 році, другу – в 2018. 1 жовтня 2018 перший блок потужністю 235 МВт планувалося запустити в роботу для налагодження технологічного циклу», – нагадали в прес-службі.

Будівництво «Таврійської» ТЕС здійснюється компанією «Технопромекспорт» російської державної корпорації «Ростех», яка знаходиться під українськими та міжнародними санкціями.

Ця ж компанія здійснює будівництво і «Балаклавської» ТЕС.

Балаклавська ТЕС біля Севастополя Фото: gup-krymenergo.crimea.ru

У жовтні покрівлю будівлі на Балаклавській ТЕС під Севастополем в окупованому Криму, де Росія встановила турбіни німецького концерну Siemens, незаконно переправлені в обхід західних станцій на півострів, була пошкоджена паром через інцидент під час тестових робіт в кінці серпня.

Як повідомлялось, в 2014 році РФ заявила про будівництво двох нових електростанцій в окупованому Криму не маючи для них турбін. Їх треба замовляти у закордонних партнерів, яким, санкції, введені після анексії Криму США та Євросоюзом, прямо забороняють експорт технологій і обладнання для кримської енергетики. Будівництво ТЕС потужністю по 470 МВт в Сімферополі і Севастополі заплановано федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя до 2020 року, яка передбачає виділення 49 млрд. рублів на розвиток енергетики півострова. ТЕС будує компанія «Технопромекспорт», що входить до складу держкорпорації «Ростех».

21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».

1 жовтня в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens.