МЗС України висловлює категоричний протест проти дій РФ щодо проведення «виборів» на Донбасі

Новини

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв’язку з незаконними і нелегітимними діями Росії щодо проведення сьогодні псевдовибори на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях України.

«Спроба Росії виправдати, організувати і згодом легітимізувати процес фейковий» голосування «на окупованому Донбасі є кричущим порушенням норм і принципів міжнародного права, українського законодавства, а також суверенітету і територіальної цілісності України. Одночасно, Росія, як сторона збройного конфлікту на Донбасі і підписант Мінських домовленостей, в черговий раз фундаментально порушила свої зобов’язання по ним», – йдеться в заяві.

Підкреслюється, що результати цих псевдовиборах є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україна, ні міжнародним співтовариством. Легітимні вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки в повній відповідності з українським законодавством і стандартами ОБСЄ із забезпеченням спостереження Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

«Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за підтвердження їх постійної підтримки суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів, – заявили в МЗС. – Вважаємо обурливим, що Росія проігнорувала чітку позицію міжнародної спільноти, яке засудило організацію фейковий» виборів «і закликало до їх скасування. Росія несе повну відповідальність за ці незаконні дії і руйнівні наслідки для мирного процесу ».

Україна закликає міжнародне співтовариство до посилення політичного та економічного тиску на Кремль, а також введення нових санкцій проти держави-окупанта і осіб, які брали безпосередню участь в організації цих бутафорських «виборів».

Нагадаємо, «вибори» нового ватажка «ДНР» були призначені на 11 листопада після вбивства в кінці серпня ватажка бандформування Олександра Захарченко. Ввременно виконуючим обов’язки став «голова народної ради ДНР» Денис Пушилін Денис Володимирович. В цей же день «народна рада ЛНР» призначив вибори «депутатів парламенту» і ватажка псевдореспублікі на 11 листопада.