Порошенко привітав Джемілєва з Днем народження і нагородив Орденом Свободи

Новини
Президент України Петро Порошенко вручає Мустафі Джемілєву орден Свободи, 13 листопада 2018 р Фото: atr.ua

У Києві президент України Петро Порошенко особисто привітав національного лідера кримських татар, народного депутата, Уповноваженого президента у справах кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва з 75-річчям і вручив йому Орден Свободи.

Нагородження відбулося у вівторок, 13 листопада, під час церемонії до Дня народження Мустафи Джемілєва в Колонній залі КМДА, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство QHA.

«Є люди, які символізують епоху, символізують народ, і справжній українець Мустафа-аг’а є саме такою людиною. Мені приємно було чути на сесії Генасамблеї ООН оплески на честь Мустафи Джемілєва. Ця людина присвятила все своє життя свободі для кримських татар, для України. Він не змінив своїм цінностям, навіть коли за ідеали потрібно було йти до в’язниці», – сказав глава держави, зазначивши, що Джемілєв такий же незламний, як і весь кримськотатарський народ.

Президент висловив переконання, що Україна поверне Крим і «окупанти заплатять за все».

Глава держави зазначив, що питання «Чий Крим?» стало лакмусовим папірцем для виявлення ворогів. Зал зустрів ці слова схвальними оплесками.

«Ні в кого немає сумніву, що Крим є українським, і ми його повернемо, оскільки у нас є такі лідери, як Мустафа Джемілєв», – підкреслив Порошенко.

Мустафа Джемілєв подякував президенту за теплі слова на свою адресу. «Я розумію, що навіть якщо людина погана, то на його День народження і на поминках говорять тільки хороші слова, але я не сумніваюся, що сказані слова були щирі», – зіронізував він.

Джемілєв зазначив, що все життя намагався жити відповідно до своїх моральних принципів і не зробив ніякого героїчного вчинку, а лише намагався виконувати громадянський і моральний обов’язок.

За його словами, кримськотатарський народ вніс істотний внесок в боротьбу проти комуністичного режиму, однак сьогодні він зіткнувся з режимом, «який набагато гірше радянського».

«В кінці лютого 2014 року відбулися події, які поставили під загрозу досягнення нашого народу. Я дуже задоволений, що серед наших співвітчизників виявилося дуже мало зрадників, і вчора на засіданні Курултаю ми їх виявили. Кілька тижнів тому, звертаючись до активістів, я сказав, що зараз вмирати заборонено, і той, хто помре до звільнення Криму, той дезертир. Я сподіваюся, що не стану таким дезертиром і доживу до того дня, коли Крим буде звільнений від окупантів», – заявив Джемілєв.

Орден Свободи – державна нагорода України для відзначення заслуг громадян в утвердженні суверенітету та незалежності країни, консолідації українського суспільства, розвитку демократії.