У Джанкої окупанти провели обшуки у «Свідків Єгови»

Новини
Сергій Філатов, колишній керівник групи «Сиваш» «Свідків Єгови» в Джанкої Фото: Facebook Антон Наумлюк

В окупованому Криму в Джанкої співробітники ФСБ провели, щонайменше, п’ять обшуків в будинках місцевих жителів, яких підозрюють в участі в релігійній організації «Свідки Єгови», забороненої в Росії.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Факт обшуку у Свідків Єгови в Джанкої підтвердився, щонайменеш, в п’яти випадках. Телеканал «Вести-Крым» заявляв учора, посилаючись на представників ФСБ, про обшуки по 30 адресами. Керівник колишньої місцевої організації Свідків «Сиваш», що припинила свою діяльність в 2017 році, Сергій Філатов, два члена його сім’ї і ще кілька людей викликані повісткою на допит сьогодні до Сімферополя », – написав Наумлюк.

Він зазначив, що за підсумками операції в Джанкої, в якій брали участь, крім ФСБ, і співробітники Центру з протидії екстремізму, інформації про затриманих немає.

«Філатову пред’явлені підозри за частиною 1 статті 282.2 КК РФ (організація екстремістського співтовариства), інші будуть допитані а як свідків у його справі», – додав Наумлюк.

Він додав, що група «Сиваш» була зареєстрована в 2015 році і ліквідована в 2017 році після заборони «Свідків Єгови» в Росії.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав організацію «Управлінський центр Свідків Єгови» екстремістською і заборонив її діяльність на території Росії. Також суд конфіскував майно релігійної організації.

За даними правозахисного центру «Меморіал», в РФ з квітня 2017 року 39 прихильників релігійної організації піддалися кримінальному переслідуванню. У серпні 2018 року правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 29 прихильників релігійної організації «Свідки Єгови», обвинувачених в екстремізмі, і закликав негайно їх звільнити.