Україна вимагає від РФ припинити порушення прав людини і забезпечити доступ правозахисників до Криму

Новини

МЗС України вимагає від РФ припинити порушення прав людини в окупованому Криму і забезпечити доступ на міжнародних правозахисних механізмів на півострів.

Про це йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства в с зв’язку з прийняттям Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН резолюції про стан прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«МЗС України вітає схвалення 15 листопада 2018 року Третім комітетом 73-ї сесії ГА ООН оновленої та посиленої резолюції «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна». Це важливий внесок у продовження міжнародного тиску на РФ у зв’язку з незаконною окупацією і спробою анексії Криму», – заявили в МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві вказали, що таким чином міжнародне співтовариство продовжує чітко дотримуватися політики невизнання спроби анексії АР Крим і засуджує всі спроби РФ по її легітимізації, в тому числі шляхом незаконного проведення російських виборів на території півострова.

Як вказується, проект документа базується на резолюціях Генасамблеї попередніх років з прав людини в окупованому Криму, а також на черговому тематичній доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини. «Росія не виконала жодного з положень цих резолюцій, а ситуація з правами людини на півострові продовжує погіршуватися», – наголошується в коментарі.

«Вимагаємо від РФ негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів, зокрема моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, на територію тимчасово окупованого півострова», – заявили в МЗС.

Як повідомлялось 15 листопада, Третій комітет Генасамблеї ООН схвалила ініційований Україною оновлений проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна».

Ключові елементи резолюції:

Підтвердження неприпустимості захоплення території Криму силою та зобов’язання повернути окуповані території; Засудження політично вмотивованих переслідувань громадян України: заклик звільнити всіх українців, які незаконно утримуються в окупованому Криму та РФ; Визнання Олега Сенцова, Володимира Балуха та Еміра-Усеїна Куку політичним в’язнями; Засудження РФ за примусове переведення населення Криму в російське громадянство та залучення до військових операцій, а також проведення незаконних виборчих кампаній; Заклик до РФ надати доступ до незаконно утримуваних українських громадян на російській території та в Криму незалежним лікарям з міжнародних медичних організацій, а також українським посадовим особам; Заклик до РФ утримуватися від криміналізації прав на свободу слова та права на вільне зібрання в Криму: припинити дискримінацію тих, хто не визнає окупацію; Вимога до міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН позначати в офіційних документах український півострів як «Автономна Республіка Крим та місто Севастополь (Україна), які є тимчасово окупованими Російською Федерацією»; Доручення Генеральному секретарю ООН підготувати звіт про виконання цієї резолюції та розробити рекомендації для подальших дій.

Остаточне затвердження нової резолюції по Криму відбудеться в грудні на пленарному засіданні Генасамблеї ООН.