У Криму списали борг Верховної Ради АРК перед НБУ за облігаціями

Новини
Верховная Рада Крыма 27 февраля 2014 года

Влада окупованого Криму списала понад 130 мільйонів гривень «державного зовнішнього боргу Криму» за облігаціями, випущеними в 2011 році.

Відповідне рішення прийняли 19 листопада на засіданні кримського «уряду», передає Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляється на сайті «мінфіну Криму», проект про списання боргових зобов’язань в розмірі 505,4 мільйона рублів представила глава кримського «міністерства» Ірина Ківік.

«Цей борг у нас утворився за облігаціями внутрішньої місцевої позики Верховної Ради Автономної Республіки Крим загальною номінальною вартістю 133 млн гривень в кількості 133 тисяч штук, випущених в 2011 році», – заявила вона.

За словами кримського «міністра фінансів», виплати можна було отримати до 1 серпня 2018 року, звернувшись з письмовою заявою про погашення облігації, проте «заяв від власників облігацій не надходило».

Ківік зазначила, що, згідно з кримського закону про бюджет, «боргове зобов’язання за облігаціями, що не пред’явлено до погашення, вважається повністю погашеним».

Російське інформагентство ТАСС цитує главу кримського «уряду» Сергія Аксенова, який заявив, що «це кіпрські облігації».

У 2014 році «міністерство фінансів Криму» заявило, що направило лист до Нацбанку України про надання реєстрів власників облігацій, із зазначенням банківських реквізитів, «на які необхідно зарахувати процентний дохід для забезпечення виплат по облігаціях внутрішньої позики АРК 2011 року».

Пізніше влада Криму заявила, що «Національний банк України перешкоджає Криму у виплаті своїх боргових зобов’язань за облігаціями».

Облігації були випущені відповідно до постанови кримського парламенту «для реалізації інноваційного екологічного проекту у сфері збору та переробки твердих побутових відходів в Сімферополі і Сімферопольському районі».

У лютому 2018 року «мінфін Криму» оголосив про прийом заявок про укладення угод про врегулювання фінансових претензій, пов’язаних з «виконанням державного зовнішнього боргу» Криму за облігаціями внутрішньої місцевої позики Верховної Ради Автономної Республіки Крим, випущених в 2011 році.