Мер Херсона назвав людину, яку Катерина Гандзюк підозрювала в замовленні нападу

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко назвав слідству прізвище людини, яку його заступниця Катерина Гандзюк підозрювала у замовленні нападу на неї.

Про це він заявив на засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Громадське».

«Я був у слідчого СБУ і поділився даними, які мені сказала Катерина. Я був у неї і спитав, хто це може бути? Вона спочатку сказала це «русня». А потім назвала мені конкретне прізвище, хто це може бути. Я поділився цими даними зі слідчим», — сказав Миколаєнко.

Міськголова Херсона не озвучив прізвища на засіданні ТСК, але зазначив, що «жодного слова поганого від Катерини Гандзюк про Миколу Паламарчука (депутата БПП) не чув».

Як повідомлялось, 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права заставиколишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк.

Нагадаємо, 31 липня на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

1 серпня Нацполіція перекваліфікувала кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу на Катерину Гандзюк, за статтею Кримінального кодексу «замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю», зважаючи на інформацію про ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих постраждалою.

Згодом про підозру у нападі повідомили пяти особам: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Сергію Торбіну і Микиті Грабчуку. Усі вони є колишніми учасниками АТО та членами Української добровольчої армії.

22 серпня речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п’яти підозрюваних у нападі на Гандзюк зізналися у скоєнні злочину. Херсонський міський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чотирьох із пяти підозрюваних у скоєнні нападу на Катерину Гандзюк. П’ятого підозрюваного, В’ячеслава Вишневського, суд вирішив взяти під цілодобовий домашній арешт до 20 жовтня.

13 вересня Апеляційний суд Херсонської області залишив без змін запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для трьох підозрюваних у нападі на радницю міського голови Херсону і активістку Катерину Гандзюк. Ще одному підозрюваному суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

4 листопада Катерина Гандзюк померла   київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

5 листопада ГПУ об’єднала два кримінальні провадження щодо умисного вбивства Гандзюк в одне, яке веде СБУ. Нацполіція Херсонської області завершила розслідування справи проти виконавців і організаторів злочину.

6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата Паламарчука Павловський, який передавав гроші «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 5 листопада народний депутат Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до нападу на Гандзюк. 6 листопада Паламарчук звільнив свого помічника Павловського.