У Криму очікують зростання цін на 11%

Новини

Слідом за підвищенням ПДВ в 2019 році у окупованому Криму ціна на хліб, свинину, молоко і цукор можуть піднятися на 4-11%.

Про це йдеться в прогнозі Аналітичного центру при уряді РФ, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на газету «Известия».

За словами експерта центру Анастасії Сисоєвої, найбільше може подорожчати цукор-пісок – на 11%. Ціна на пастеризоване молоко 2,5-3,2% жирності виросте на 6,1%. Хліб і хлібобулочні вироби з пшеничного борошна першого-другого сортів піднімуться в ціні на 5,9%. Свинина (крім безкісткової) – на 4,3%, курячі яйця – на 4,2%.

Сисоєва пояснила, що, незважаючи на збереження пільгової ставки на додану вартість (ПДВ) в 10% для соціально значущих продуктів харчування, в найближчій перспективі ціни все одно піднімуться. Це залежить від підвищення ПДВ на товари і послуги, а також зростання інфляції.

У свою чергу Мінекономрозвитку зазначило, що робить прогноз зростання цін на окремі товари і послуги. У відомстві впевнені, що за підсумками 2018 року вартість послуг і непродовольчих товарів з урахуванням палива підніметься на 3,7% і 3,6%, в 2019 році ці показники складуть 4,5% і 5%.