США в ОБСЄ закликали РФ звільнити Сенцова і Сущенко

Новини

Вашингтон закликає РФ звільнити журналіста Романа Сущенко, режисера Олега Сенцова і забезпечити звільнення журналіста Станіслава Асєєва, який утримується в «ДНР».

Про це під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«Приєднуємося до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ та інших у заклику звільнити журналіста Українського національного інформаційного агентства Романа Сущенко та українського режисера Олега Сенцова, які є лише двома з понад 70 українців, незаконно ув’язнених в окупованому Криму і Росії», – підкреслив він.

Крім цього, Каміан закликав Росію забезпечити звільнення журналіста «Радіо Донбас. Реалії» Станіслава Асєєва, який утримується на території «ДНР» з червня 2017 року.

«Росія, як всередині країни, так і за її межами, намагається підірвати свободу вираження, а незалежна журналістика перебуває під зростаючим тиском в РФ», – підкреслив дипломат.

Він, зокрема, засудив недавні залякування і погрози, спрямовані проти журналістів «Нової газети».

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії. ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова. 5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Олег Сенцов попросив опублікувати його заповіт. 25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Церемонія нагородження має відбутись 12 грудня в Страсбурзі. До Європарламенту на вручення премії українському режисеру запросили його адвоката Дмитра Дінзє і сестру Наталію Каплан. 14 листопада Олега Сенцова нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті».

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали Сущенко за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

В Головному управлінні розвідки Міноборони України спростували заяву ФСБ. Захист оскаржив рішення Лефортовський суду Москви про арешт Сущенко. 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вирок Московського міського суду Роману Сущенко. Журналіст має намір звернутися зі скаргою до Європейського суду з прав людини.