Агресія РФ на Азовському морі (доповнюється)

Новини

Після атаки кораблів Російської Федерації на українські кораблі президент України на 22:00 скликав засідання Воєнного кабінету, який прийняв рішення про скликання засідання Ради національної безпеки і оборони України на 24:00. Воєнний кабінет рекомендує введення воєнного стану. Порошенко закликав ВРУ вже завтра ухвалити рішення.

01:10 Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денисова повідомила Громадському, що з військовослужбовцями із захоплених росіянами катерів та буксира ВМСУ немає зв’язку, де знаходяться кораблі і моряки – невідомо. Щодо місцезнаходження шести поранених моряків, за словами  Людмили Денисової, інформація наразі є суперечлива. Везуть їх у Севастополь чи на інші бази ЧФ РФ, –  наразі не відомо. На питання про статус захоплених моряків Денисова уточнила: «Практично, це – військовополонені»

Засідання ВР України скликається на 16:00 26 листопада 2018. 

00:37  Турчинов: «Пропонуємо президенту запровадити воєнний стан на 60 діб»

Порошенко: «Сподіваюсь завтра ВР України прийме рішення». Він також заявив, що введення стану не означає повної мобілізації та обмеження прав людини.

Трансляція засідання РНБОУ:

23:10 Європейський союз закликає Росію відновити свободу руху в Керченській протоці і не загострювати ситуацію в Азовському морі.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Майї Косьянчич.

«Напруженість в Азовському морі та Керченській протоці сьогодні небезпечно зросла після сьогоднішнього ранкового інциденту між російськими та українськими військово-морськими судами, коли останні намагалися пройти через Керченську протоку, а також подальші події, включаючи закриття руху російською владою і повідомлення про захоплення українських суден та постріли по них», – йдеться у заяві.

Брюссель закликав всі сторони діяти стримано в Азовському морі, хоча в даній ситуації Україна не вчинила жодних провокативних або незаконних дій.

«Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закликаємо всіх діяти з максимальною стриманістю, щоб негайно провести деескалацію ситуації», – зазначається в заяві.

В ЄС нагадали, що глава дипломатії Федеріка Могеріні нещодавно однозначно заявила, що події в Азовському морі – це демонстрація того, як нестабільність та напруженість зростають, якщо не виконуються основні правила міжнародного співробітництва.

«Будівництво Керченського мосту відбулося без згоди України та становило чергове порушення суверенітету та територіальної цілісності України. Це паралельно з мілітаризацією Азовського моря призвело до посилення контролю над морськими перевезеннями в протоці. Європейський Союз очікує від Росії припинення перевірок», – йдеться у заяві.

В ЄС підкреслили, що не визнають незаконну анексію Кримського півострова з боку Росії.

23:03 Внаслідок агресії росіян в Чорному морі поранені 6 українських військовослужбовців.

Про це повідомляє ВМС ЗС України за станом на 22:20.

«За оперативною інформацією захоплені малий броньований артилерійський катер» Бердянськ «і рейдовий буксир» Яни Капу, які буксируються. Малий броньований артилерійський катер» Нікополь «заблокований і слід в супроводі окупантів. 6 українських військовослужбовців отримали поранення», – йдеться в повідомленні.

У той же час Український мілітарний портал повідомляє, що двоє з шести поранених членів екіпажів українських кораблів перебувають у важкому стані.

Раніше в ВМС повідомляли, що українські кораблі захоплені спецназом РФ, тоді мова йшла про двох поранених українських моряків.