РФ має виплатити Ощадбанку $1,3 млрд за втрачені активи в Криму – Міжнародний арбітраж

Новини
Відділеня Ощадбанку в Сімферополі

Арбітражний трибунал у Парижі у понеділок, 26 листопада, ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.

Про це повідомляє прес-служба фінансової установи, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сума відшкодування становитиме 1,3 мільярда доларів США плюс відсотки, які будуть нараховуватись з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації. Відповідно до статті 32 Арбітражного регламенту Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі 1976 року, арбітражне рішення є остаточним та обов’язковим для сторін. Сторони зобов’язані виконувати арбітражне рішення без зволікань», – повідомили у прес-службі

Рішення арбітражу на користь Ощадбанку стало результатом більш ніж чотирирічних зусиль команди Ощадбанку та його юридичних радників – компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP та українського юридичного радника Астерс Консалт.

«Враховуючи те, як саме розвиваються наші відносини з агресором, ця перемога має надзвичайне значення не лише для нас, а й для всієї України! З першого дня анексії Криму ми працювали над документуванням злочинів, вчинених проти банку окупаційною владою, готуючись до зустрічі в міжнародних судових інстанціях. Сума відшкодування свідчить про те, що арбітраж прийняв усі юридичні аргументи та економічні розрахунки, надані командою Ощаду. Ощадбанк буде рішуче вимагати стягнення присудженої компенсації», – заявив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

«Цим рішенням Ощадбанк отримав повне задоволення всіх заявлених вимог до Російської Федерації стосовно експропріації банківського бізнесу та активів у Криму в результаті незаконної окупації та анексії частини території в порушення міжнародного права», – зазначили у компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP Alex Gerbi.

Загалом обсяг позовної заяви Ощадбанку проти РФ з усіма додатками становив більш ніж 30 тисяч аркушів. Слухання справи відбулись у березні 2017 року. Ощадбанк є першою компанією, 100% акцій якої належать державі, та першою банківською установою, яка виграла справу проти Росії щодо збитків, отриманих внаслідок анексії Криму.

Після отримання в установленому порядку рішення арбітражу Ощадбанк почне вживати всіх можливих дій для виконання рішення та стягнення коштів з РФ. Банк буде активно добиватись виконання Арбітражного рішення щодо активів Росії у відповідних юрисдикціях у всьому світі, вказали у фінустанові.

Як повідомлялося, в травні 2014 року державний Ощадбанк припинив будь-які банківські операції в окупованому Криму і закрив філію – ​​Кримське республіканське управління.

21 травня 2014 «влада» Криму вивезла в невідомому напрямку 32,45 млн грн зі сховища Ощадбанку, в зв’язку з чим банк був позбавлений можливості виконувати свої зобов’язання перед кримськими клієнтами.

У липні 2015 року Ощадбанк направив вимогу уряду і президенту РФ про компенсацію втрат внаслідок анексії Криму. Свої прямі збитки держбанк оцінив в суму близько 15 млрд грн. У цю суму оцінена балансова вартість активів банку, які були втрачені внаслідок анексії Криму і неможливості банку здійснювати там діяльність.

26 серпня 2016 року Ощадбанк подав позовну заяву в міжнародний арбітражний трибунал, в якому зажадав стягнути з РФ компенсацію в сумі понад 1 млрд. дол. в якості відшкодування збитку, нанесеного фінансовій установі в результаті втрати активів в окупованому Криму. Претензія була сформована в рамках положень Угоди між урядами РФ і України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року, а також міжнародного права.