США направлять військовий корабель в Чорне море – ЗМІ

Новини

Сполучені Штати почали підготовку до напрямку в Чорне море військового корабля через напруженість в регіоні після захоплення РФ українських кораблів з екіпажами.

Про це повідомляє CNN з посиланням на високопоставлених чиновників в США, передає Центр журналістських розслідувань.

За їх словами, американські військові звернулися до Державного департаменту, щоб той поінформував Туреччину про можливі плани заходу військового корабля США в Чорне море.

Чиновники стверджують, що це є реакцією США на дії Росії проти України поблизу Керченської протоки.

Видання нагадує, що США зобов’язані повідомляти про такі речі Туреччині згідно з Конвенцією Монтре від 1936 року, яка регулює проходження військових судів через Босфор і Дарданелли, що з’єднують Середземне море з Чорним морем.

Згідно з правилами договору, країни, які не мають берегової лінії на Чорному морі, повинні перед проходом через протоку попередити Туреччину мінімум за 15 днів.

Представник Державного департаменту США підкреслив: «Сполучені Штати діють відповідно до умов Конвенції Монтре. Однак ми не будемо коментувати характер нашої дипломатичної переписки з урядом Туреччини».

Двоє американських чиновників заявили, що зміст повідомлення Туреччині полягає в тому, щоб надати флоту можливість перемістити військовий корабель в цей район, але цей варіант не обов’язково буде обраний.

«Наш американський 6-й флот завжди готовий відповісти там, де є виклики», – сказав представник флоту, який керує військово-морськими операціями США в регіоні, командор Кайл Рейнс.

Він додав, що 6-й флот США регулярно проводить оборонні операції в усьому підпорядкованому йому районі, включаючи міжнародні води і повітряний простір Чорного моря.