Amnesty International закликала негайно звільнити адвоката Курбедінова в Криму

Новини
Кримський адвокат Еміль Курбедінов Фото: Facebook Крымская солидарность

Політично мотивовані звинувачення проти кримського адвоката Еміля Курбедінова повинні бути зняті, а його самого слід негайно звільнити.

Про це заявила директор Amnesty International в Східній Європі і Центральній Азії Марі Стразерс, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона також висловила стурбованість тим фактом, що в окупованому Криму соцмережі використовують як інструмент переслідування активістів.

«Використання соціальних мереж як інструменту переслідування активістів в Криму викликає все більше занепокоєння. Політично мотивовані звинувачення проти Еміля Курбедінова повинні бути зняті, а його самого слід негайно і беззастережно звільнити», – цитує Стразерс Amnesty International Ukraine.

Вона також зазначила, що за останні дні це вже другий випадок, коли правозахисника заарештовують за пост в соцмережі, напередодні в Москві затримали 77-річного правозахисника Льва Пономарьова, 5 грудня суд засудив його до 25 дням адміністративного арешту.

«Подібність цих двох випадків очевидно, навіть якщо вони не пов’язані між собою. Обидва чоловіки є видатними представниками правозахисного співтовариства, і саме з цієї причини російська влада зробила свідому атаку на них», – заявила Стразерс.

В окупованому Криму 7 грудня йде «суд» у справі адвоката Еміля Курбедінова, підозрюваного в «екстремізмі». Його підозрюють в порушенні статті 20.3 КоАП РФ (пропаганда або публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій).

Нагадаємо, про затримання адвоката Еміля Курбедінова в окупованому Криму 6 грудня повідомив його колега Едем Семедляев.

Курбедінова затримали в Криму 6 грудня співробітники російського Центру з протидії екстремізму, його підозрюють в порушенні статті 20.3 КоАП Росії (пропаганда або публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій).

Курбедінов заявив, що його переслідують через те, що він захищає командира малого броньованого катера «Нікополь», колишнього курсанта Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі Богдана небилиці, і «з цим пов’язує своє переслідування».

Одним зі свідків у справі Курбедінова проходить співробітник ФСБ Росії Андрій Сушко, який брав участь в затриманні і тортурах татарського активіста Рената Параламова.