Контррозвідка СБУ викрила офіцера Міноборони, який три роки був агентом ГРУ

Новини
Сергій Лазарєв, агент ГРУ Генштабу РФ, позивний «Сократ» Фото: Youtube ТСН

Контррозвідка СБУ викрила офіцера Міноборони України Сергія Лазарєва, який три роки був агентом російського ГРУ Генштабу РФ. Він відповідав за облік усієї техніки в Збройних Силах України та передавав росіянам секретні документи.

Про свою роботу на ворога викритий агент розповів в інтерв’ю програмі ТСН.Тиждень, передає Центр журналістських розслідувань.

Донедавна поважний полковник Військово-повітряних сил ЗСУ Сергій Лазарєв зробив блискучу кар’єру. У міністерстві оборони він відповідав за облік усієї техніки в Збройних Силах та мав кабінет на головному авіаремонтному заводі країни.

Він щиро зізнається, що Україну сприймав лише у вигляді філіалу Росії. Жаліється, що українізація викликала в нього просто фізичне відторгнення.

«Неприємно. Українською мовою все. Російською говориш, підозріло на тебе дивляться. Мені було некомфортно, і я сам шукав шляхи, виходи і способи передачі інформації», – розповів Лазарєв.

У Росії, в прикордонному містечку Шебекіно, в будинку рідної сестри, український офіцер зустрівся з майбутнім куратором Денисом, офіцером російської військової розвідки.

Росіян цікавили секрети української військової авіації, а зраднику спочатку було достатньо російської пенсії. Проте згодом він почав готувати запасний аеродром і обміняв низку військовий таємниць на посвідку на проживання в Росії і отримав позивний «Сократ».

Три роки поспіль «Сократ» зливав росіянам дані про українські літаки. Який масив інформації перекочував через нього в Росію достеменно невідомо. У ноутбуці, який дали йому в російській розвідці, була встановлена програма, яка знищує всі сліди контактів зрадника.

Агент ГРУ був викритий, коли почав цікавитись авіабазою у Василькові під Києвом. Він уникав ризикованих рухів, тому намагався потрапити на базу через знайомих, які служать там.

Ця авіабаза є стратегічним об’єктом, який прикриває небо над Києвом. Її теперішній стан вельми зацікавив росіян.

Ще одним завдання «Сократа» було купити боєздатний український безпілотник. Розвідка РФ хотіла отримати через свого агента один з найпопулярніших безпілотників на фронті.

Безпілотник до Росії мав доправити не «Сократ», а зовсім інша людина. Хто саме, поки що не відомо.

Нині ж агент російських спецслужб знаходиться у Лук’янівському СІЗО Києва і сподівається на обмін.

Нагадаємо, на початку 2018 року у Херсоні контррозвідка СБУ затримала співробітницю так званих «спецслужб ДНР». Історія діяльності терористки пов’язана з Кримом і Донбасом, де вона пропагувала «русскій мір» і вербувала жителів окупованих територій і збройних бандформувань бойовиків.