Заява ФСБ РФ щодо відсутності статусу військовополонених у захоплених моряків ВМСУ є маніпуляцією – МінТОТ

Новини
Заарештований український моряк Сергія Цибізов біля «Київського райсуду» Сімферополя, 27 листопада 2018 р Фото: Reuters

Заява офіційних осіб ФСБ Російської Федерації щодо відсутності статусу військовополонених у захоплених російським військовими в Чорному морі моряків ВМСУ є свідомою маніпуляцією.

Про це йдеться у заяві міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ), передає Центр журналістських розслідувань.

«Збройний напад Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації на українських військовослужбовців є порушенням Статуту ООН, оскільки він передбачає лише два випадки правомірного застосування сили – у разі, коли держава використовує її для самооборони або сила застосовується за рішенням Ради безпеки ООН. Використання сили однією державою (РФ) проти іншої (Україна) є міжнародним збройним конфліктом відповідно до статті 2 спільної для всіх чотирьох Женевських конвенцій 1949 року, в тому числі третьої – Конвенції про поводження з військовополоненими», – зазначили в міністерстві.

Як наголосили у МінТОТ, в цій статті зазначається, що міжнародне гуманітарне право (МГП) застосовується в усіх випадках збройного конфлікту між державами, не залежно від того чи було формальне оголошення війни, а також якщо стан війни не визнаний однією з цих держав.

«Отже, згідно із положеннями Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, українські моряки перебувають саме у статусі військовополонених. Таким чином представники ФСБ Російської Федерації намагаються маніпулювати громадською свідомістю через бажання уникнути відповідальності за порушення норм МГП», – заявили у МінТОТ.

Також у міністерстві звернули увагу на справу Душко Тадіча, що була розглянута Міжнародним кримінальним трибуналом у справах по колишній Югославії, де зазначено, що збройний конфлікт існує у всіх випадках, коли застосується збройна сила між державами. При цьому необхідно пам’ятати, що відповідальність за порушення МГП не обмежена у часі та за територіальним принципом.

«МінТОТ в чергове наголошує, що Російська Федерація порушила норми МГП по відношенню до українських моряків. Відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, українські моряки не можуть бути засуджені та не можуть нести кримінальну відповідальність за російським законодавством», – йдеться у заяві.

8 грудня ФСБ РФ заявили, що захоплені українські моряки не є військовополоненими, оскільки між Росією і Україною немає військового конфлікту.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

30 листопада глави МЗС країн «Великої сімки» (G7) закликали РФ звільнити військовополонених українських моряків, захоплених російським військовими в результаті атаки на кораблі ВМСУ в Чорному морі.