На в’їзді до Криму ФСБ затримала активіста з Новоолексіївки Едема Бекірова, йому висунули обвинувачення – Чубаров

Новини
Едем Бекиров Фото: © Akim Seitablaev

На адмінкордоні з окупованим Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Центр журналістських розслідувань.

«12 грудня 2018 року за в’їзді до Криму з боку Чонгара був затриманий громадянин України, кримський татарин Едем Бекіров, 1961 року народження, житель селища Новоолексіївка Херсонської області. Відомо, що Едем прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Едем був затриманий близько 8:30 ранку під час проходження ним паспортного контролю на території, контрольованій російськими окупантами», – написав Чубаров.

Він додав, що близько 14:40 російські силовики вивезли Бекірова з КПП вглиб півострова.

«Едем Бекіров один з кримськотатарських громадських активістів селища Новоолексіївка. Його дружина – Гульнара є членом Меджлісу кримськотатарського народу. У січні 2018 року переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Крім того, Едем Бекіров носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна)», – зазначив Чубаров.

Пізніше глава Меджлісу повідомив, що Бекірова привезли в будівлю «управління ФСБ РФ по Республіці Крим» в Сімферополі, де «російські окупанти в присутності призначеного адвоката висунули йому звинувачення».

«Едему Бекірову дали можливість повідомити свою дружину по телефону про місце свого перебування», – розповів Чубаров.

Заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаев повідомив в Facebook, що говорив з дружиною затриманого активіста Гульнарою Бекіровою.

«За її словами, Едем аг’а проживе в російській в’язниці не більше двох тижнів. Він дуже хворий. Шунти в серці, немає ноги, купа хвороб. Російські окупанти – вбивці. Кати. Нічим не краще нацистів», – написав він.