Резолюція ООН по Криму визнає Балуха, Сенцова і Куку політв’язнями

Новини

Прийнята Генеральною Асамблеєю ООН резолюція щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму визнає утримуваних в російських в’язницях кримчан Володимира Балуха, Олега Сенцова і Еміра-Усеіна Куку політичними в’язнями.

Як повідомляє представництво України при ООН, в документі є заклик до РФ звільнити всіх українців, переслідуваних за політичними мотивами і яких незаконно утримують в окупованому Криму і в Росії, передає Центр журналістських розслідувань.

Генеральна Асамблея ООН 22 грудня прийняла резолюцію про ситуацію з правами людини в включеному Криму.

Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму, прийнята Генасамблеєю за останні два роки. Перші дві були прийняті в 2016 і 2017 році.

У жовтні 2018 року російський «Верховний суд» Криму засудив українського активіста Володимира Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Активіста засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох «кримінальних справ». Балуха звинуватили в «зберіганні боєприпасів і дезорганізації роботи ізолятора тимчасового утримання».

Український режисер Олег Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в Криму в травні 2014 по звинуваченню в «організації терактів» на півострові. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії.

Кримський правозахисник Емір-Усеин Куку був затриманий в Ялті в 2016 році. Його звинувачують в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». Російський військовий суд розглядав ялтинська «справа Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан, в тому числі Куку, етапували в Ростов-на-Дону. На даний момент Куку знаходиться під арештом в РФ.