У РФ троє фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» засуджені до 9, один – до 17 років колонії

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

У РФ Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону в понеділок, 24 грудня, виніс вирок фігурантам першої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Енвер Мамутов засуджений до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслан Абільтаров, Зеврі Абсеітов і Ремзі Меметов – до 9 років в колонії строгого режиму.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Суддя оголосив вирок. «Визнати винним Енвера Мамутова терміном на 17 років з обмеженням свободи на термін 1 рік 6 місяців. Визнати винними Рустема Абільтарова, Зеврі Абсеітова, Ремзі Меметова терміном на 9 років з обмеженням свободи на термін 1 рік»», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, на судовому засіданні був присутній Генеральний консул України Тарас Малишевський.

Як пише видання Крим.Реалії, Тарас Малишевський назвав вирок суду незаконним.

«Ми впевнені, що всі причетні до цього рішення будуть покарані. Україна не залишить без відповіді подібні дії. Ми будемо працювати над тим, щоб вони (засуджені кримчани – ред.) були звільнені і повернулися додому», – заявив український дипломат.

Як пояснив у коментарях на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, згадане у вироку обмеження свободи настає після відбуття основного терміну ув’язнення. Зокрема, мова йде про обмеження, які не пов’язані з перебуванням під вартою: не можна змінювати місце проживання, залишати його в певні години, відвідувати місця проведення масових заходів і брати участь в них.

Коментуючи винесений судом вирок, адвокат Еміль Курбедінов заявив, що захист буде його оскаржувати. «Ми будемо оскаржувати, звичайно, цей вирок у Верховному суді Російської Федерації», – сказав він.

У свою чергу адвокат Сергій Легостов зазначив, що обвинувачення, пред’явлені їх підзахисним, є необгрунтованими. «Однозначно захист вважає, що обвинувачення в діяльності терористичної організації і приготування до насильницького захоплення влади у всій Російській Федерації є незаконним і необгрунтованим», – заявив адвокат

21 грудня Ремзі Меметов, Руслан Абільтаров, Енвер Мамутова і Зеврі Абсеітов виступили в суді з останнім словом. Вони не визнали своєї провини і вказали на «політично-вмотивований характер» кримінальної справи.

Як повідомлялося, 12 травня 2016 року в окупованому Криму в Бахчисараї збройні російські силовики провели обшуки у кримських татар. Після обшуків були затримані четверо жителів Бахчисараю: Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Так звана «прокурор Криму» Наталія Поклонська стверджувала, що затримані нібито причетні до організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в РФ.

Прокуратура АР Крим відкрила кримінальні провадження за фактом затримання російськими силовиками в окупованому Криму чотирьох жителів Бахчисараю.

22 травня фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Ремзі Меметова, Енвера Мамутова, Зеврі Абсеітова і Рустема Абільтарова вивезли зі СІЗО окупованого Сімферополя до Ростова-на-Дону (РФ).