РФ і бойовики на Донбасі ігнорують пропозицію України про звільнення заручників

Новини
Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

Українська сторона у Тристоронній контактній групі (ТКГ) досі не отримала відповіді від представників РФ і окремих районів Донецької області (ОРДО), а також отримала відмову від ОРЛО на пропозицію про проведення відеоконференції гуманітарної підгрупи 27 грудня, на якій пропонувала обговорити нові ініціативи Києва зі звільнення заручників та політв’язнів.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Українська сторона в ТКГ запропонувала провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної групи, аби ще раз спробувати наблизити позиції в питанні звільнення заручників. Ми передали конкретні пропозиції, списки і запропонували здійснити велике звільнення в форматі 22-22, 39-11 і 33-8 5 січня, в переддень Різдва. До сьогодні ми не отримали жодної відповіді від РФ і представників ОРДО … А представники ОРЛО надіслали листа, в якому відмовилися від скап-конференції і назвали ініціативи України і звільнення заручників «піар-акцією»», – написала Геращенко.

Вона також зазначила, що українська сторона очікувала більш активної і конструктивної позиції і від координатора ОБСЄ в гуманітарній підгрупі посла Тоні Фріша. «Він запропонував провести конференцію 29, а не 27 (ми згодні на 29 грудня, звичайно, але від представників ОБСЄ очікуємо більш зацікавленої позиції і більшої ініціативи в вирішення гуманітарних питань)», – вказала Геращенко.

«Тим не менш, українська сторона вимагає звільнення заручників і політв’язнів. Я звернулася до представника України в ТКГ Євгена Марчука, щоб 27 грудня, під час скайп-конференції групи з безпеки, він також порушив питання перед РФ і ОБСЄ про необхідність проведення скайп-конференції гуманітарної групи з одним питанням – звільнення заручників. Ми готові говорити про різні формати, обговорити кожне прізвище, зробити все для зближення позицій і звільнення затриманих. Було б дуже правильно і гуманно звільнити всіх до Різдва, 7 грудня 2019 р», – наголосила представник України.

21 грудня Геращенко повідомила, що Україна запропонувала Росії і ОРДЛО провести 5 січня обмін заручників у форматі 22 на 22 і 79 на 19. Мова йшла про обмін 22 росіян, затриманих і засуджених в Україні, на 22 українських політв’язнів Кремля, а також про передачу ОРДЛО 72 сепаратистів в обмін на 19 українських заручників на окупованих територіях Донбасу.