Постпред України при ООН пояснив, чому РФ блокує введення миротворців на Донбасі

Новини

Питання про розгортання миротворчої місії ООН в Донецькій і Луганській областях не буде розглядатися в Раді безпеки ООН поки немає принципового рішення щодо неї в «нормандському» або «мінському» форматах, а російська влада сподівається, що президентом України буде обраний проросійський кандидат.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Для початку справжньої миротворчої операції потрібно рішення Радбезу ООН. Але для того, щоб він почав розглядати це питання, він спочатку повинен бути хоча б приблизно позначений в» нормандському «або» мінському «форматі», – сказав дипломат в інтерв’ю «Укрінформу».

Він вважає, що всі формати спроб врегулювання війни в Донбасі, в тому числі трек «Волкер-Сурков», зайшли в глухий кут саме через очікування Росії на обрання проросійського президента України.

«Росіяни не будуть нічого робити до президентських виборів в Україні. У мене є великі сумніви, чи будуть вони щось робити і після, але побачимо … Вони чекають якогось гіпотетичного приходу проросійського президента, який все змінить», – сказав Єльченко.

Нагадаємо, що колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен підготував доповідь, в якому оцінював деталі, перспективи і можливості миротворчої місії в Донбасі. Так, кількість миротворців в контингенті він визначив в 24 тисяч чоловік, а серед країн-учасниць були названі Швеція, Бразилія і Білорусь.