У Чорне море прямує десантний корабель-док США

Новини
Десантний корабль-док США USS FortMcHenry Фото: Twitter U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

У Чорне море прямує десантний корабель-док американських Військово-Морських Сил USS FortMcHenry (LSD 43). На його борту знаходиться частина сил морської піхоти США.

Про це повідомляє прес-служба 6-го флоту США, передає Центр журналістських розслідувань.

«Десантний корабель-док класу Whidbey Island USS Fort McHenry (LSD 43) з розташованими в ньому елементами 22-й морської експедиційної групи (MEU) почав свій північний транзит через протоку Дарданелли на шляху до Чорного моря 6 січня 2019 року», – йдеться в повідомленні.

«Перехід USS Fort McHenry в Чорне море підтверджує нашу колективну рішучість забезпечувати безпеку в Чорному морі і зміцнює наші міцні відносини з нашими союзниками по НАТО і партнерами в регіоні. Наші регулярні операції в Чорному морі також демонструють притаманну гнучкість і можливості військово-морських сил 6-го флоту США», – заявила командувач 6-м флотом США, віце-адмірал Ліза М. Франчетті.

У прес-службі 6-й флоту нагадали, що ВМС США регулярно діють в Чорному морі відповідно до міжнародного права, включаючи Конвенцію Монтре. Зокрема, протягом 2018 року в Чорне море заходили шість американських військових кораблів, у тому числі три ракетних есмінця класу Arleigh Burke: USS Ross (DDG 71), USS Carney (DDG 64) і USS Porter (DDG 78); корабель командування і управління 6-го флоту США USS Mount Whitney класу The Blue Ridge; десантний корабель 6-го флоту США Oak Hill (LSD 51) класу Harpers Ferry і десантний катамаран USNS Carson City (T-EPF 7) класу Spearhead.

Як пише Український мілітарний портал, десантний корабель-док USS FortMcHenry може розмістити на своєму борту до 500 морських піхотинців. Для їх висадки на борту передбачено розміщення десантних кораблів на повітряній подушці LCACs (до 5 одиниць) або десантних катерів LCM-6s (до 21 одиниць).

Також на борту корабля розміщена майданчик для посадки і зльоту повітряних суден типу вертоліт або конвертоплан.

22-я морська експедиційна група (MEU) є однією з семи морських експедиційних груп, існуючих в морській піхоті США. Її чисельність – близько 2200 чоловік.