В Нідерландах у березні суд розгляне апеляцію щодо скіфського золота – Ніщук

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

В Нідерландах у березні 2019 року суд розгляне чергову апеляцію на попереднє судове рішення, за яким колекція скіфського золота, вивезена на виставку до Амстердаму з музеїв Криму ще до його окупації Росією, має бути повернута до України.

Про це повідомив у ефірі телеканалу «Прямий» міністр культури України Євген Нищук, передає Центр журналістських розслідувань.

«Всі розуміють, що Російська Федерація не напряму, а через так званий начебто музей Криму подає апеляції. Цей процес тягнеться далі в судовому процесі. На березень призначена чергова апеляція – як мені казали, вже одна з останніх. Ми сподіваємося, що вона, звичайно, буде відхилена. І я не буду забігати наперед і говорити, що цього року вона (колекція – ред.) буде повернута. Тому що ми знаємо, що ці всі судові процеси іноді тягнуться багато років. Але перший суд, який вже відбувся, він є на користь української держави… Там чітко написано, що ця колекція повинна повернутися до України», – сказав Ніщук.

Як повідомлялося 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.

17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.

Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року.

Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.