Україна підписала угоду з Туреччиною про закупівлю ударних дронів Bayraktar TB2

Новини
Турецький ударний дрон Bayraktar TB2 Фото: УкрОборонПром

Україна підписала угоду з Туреччиною про закупівлю для українських Збройних Сил багатоцільових ударних оперативно-тактичних дронів Bayraktar TB2.

Угоду підписали компанія «Укрспецекспорт» та турецька компанія Baykar Makina, повідомив на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Як ми і домовлялися з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, підписано угоду про закупівлю для українського війська ударних турецьких дронів Bayraktar TB2», – написав глава держави.

Він зазначив, що ці новітні ударні безпілотники оперативно-тактичного рівня, окрім високотехнологічних характеристик, також можуть бути доозброєні сучасним високоточним ракетним озброєнням для знищення бронетехніки, інженерних та фортифікаційних споруд, а також морських цілей.

«Угода між Державною компанією «Укрспецекспорт», що входить до складу Державного концерну «Укроборонпром», та турецькою компанією Baykar Makina є частиною заходів із розширення військово-технічного співробітництва між Україною та Туреччиною. Та цілковито відповідає стратегічному курсу України до Альянсу – його стандартів та відкритого світового ринку озброєння, у який успішно інтегрується український оборонно-промисловий комплекс. Продовжуємо переозброювати українську армію сучасними зразками, що відповідають стандартам НАТО!», – додав Порошенко.

Турецький ударний дрон Bayraktar TB2 Фото: УкрОборонПром

В свою чергу, як повідомив держконцерн «Укроборонпром», згідно з угодою, найближчим часом ЗС України отримають партію ударних дронів Bayraktar TB2, значний запас високоточного та звичайного озброєння до них, послуги з навчання операторів та технічного персоналу, а також гарантійне обслуговування протягом декількох років.

Водночас, зазначили в концерні, зараз опрацьовується створення на базі запорізького ДП «Івченко-Прогрес», що входить до складу «Укроборонпрому», спільного українсько-турецького підприємства з виробництва комплектуючих до безпілотної техніки, зокрема двигунів та іншої авіоніки.

Робоче місце оператора дрону Bayraktar TB2 Фото: УкрОборонПром

Bayraktar TB2 – це ударний безпілотник оперативно-тактичного рівня, з розмахом крил у 12 метрів та здатністю знаходитись у повітрі протягом 24 годин та радіусом дії у 150 км. Такі характеристики були досягнуті завдяки широкому використанню композитних матеріалів та економічному двигуну Rotax 912. Максимальна злітна маса безпілотника становить 560 кг, при максимальній вазі корисного навантаження у 50 кг. Окрім того, Bayraktar TB2 оснащений системою автоматичного зльоту та посадки, що значно спрощує його експлуатацію.

Як наголошується, наразі ДК «Укроборонпром» працює над поглибленням співпраці з оборонними компаніями Туреччини. Нині реалізується ціла низка спільних проектів: створення літака Ан-188, інтеграція українських засобів захисту у турецьку бронетехніку, постачання в Україну захищених цифрових засобів зв‘язку тощо.