В МЗС закликали тиснути на РФ для звільнення українських військовополонених моряків

Новини

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест щодо продовження арешту українським військовополоненим морякам, яких ФСБ захопила у нейтральних водах Чорного моря.

У зовнішньополітичному відомстві заявили про те, що суд над українцями суперечить міжнародному гуманітарному праву та закликали здійснювати тиск на РФ задля звільнення полонених моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з неправомірним рішенням Лефортовського районного суду Москви продовжити утримання під вартою 24 українських військовослужбовців, взятих у полон Росією у водах Чорного моря 25 листопада 2018 року», – йдеться в заяві МЗС.

Зазначено, що суд над полоненими моряками суперечить міжнародному гуманітарному праву, а закритий режим засідання свідчить про усвідомлення Москвою незаконності судового процесу.

«Відповідно до Третьої женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, 24 українські військовослужбовці є військовополоненими. Ми вимагаємо від Росії поводитися з ними у повній відповідності до їхнього статусу та поважати їх права згідно з міжнародним гуманітарним правом», – додали в МЗС.

Міністерство вимагає від Росії невідкладно надати медичні висновки щодо стану здоров’я поранених моряків та їх лікування. Також МЗС закликало міжнародне товариство засудити відповідні дії РФ та консолідувати тиск на Москву для забезпечення швидкого і безумовного звільнення 24 полонених моряків.

«Україна вдячна нашим іноземним партнерам, чиї представники прийшли до зали суду, щоб підтримати українських військовослужбовців. Ми цінуємо такий прояв солідарності з Україною та взятими у полон українськими військовослужбовцями», – йдеться в заяві.

Російський суд продовжив арешт всім 24 військовополоненим українським морякам.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

«Верховний суд Криму» відхилив апеляційні скарги на арешт військовополонених моряків ВМСУ: Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Попова, Володимира Варімеза, Андрія Оприско, Сергія Цибізова, Юрія Будзило, Романа Мокряка, Віктора Беспальченко, Владислава Костишина, Сергія Чуліби, Андрія Шевченка, В’ячеслава Зінченка, Володимира Лісового, Андрія Драча, Богдана Небилиці, Олега Мельничука, Дениса Гриценко, Олега Семидоцького і Юрія Без’язичного. При цьому до «суду» не надійшли апеляційні скарги від 4 моряків – це поранені при обстрілі Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока, а також старший матрос буксира «Яни Капу» Володимир Терещенко. Їхні адвокати за призначенням не подали апеляційні скарги на арешт своїх підзахисних.