Втручання РФ в хід виборчих кампаній в Україні може стати безпрецедентним – Горбулін

Новини
санкции
Фото: УНІАН

Втручання Росії в хід виборчих кампаній з виборів президента України і Верховної Ради в 2019 році може стати безпрецедентним.

Про це пише в статті для видання ZN.UA екс-директор Національного інституту стратегічних досліджень, перший віце-президент Національної академії наук, радник президента Володимир Горбулін, передає Центр журналістських розслідувань.

«Втручання Москви в хід виборчих кампаній загрожує стати безпрецедентним. На кону стоїть дуже багато. Не випадково деякі наші західні партнери не ризикують формувати плани двостороннього співробітництва до закінчення виборів», – написав Горбулін.

При цьому він відзначає, що серед потенційних кандидатів «на пальцях однієї руки» можна перерахувати людей, здатних мислити і прораховувати ситуацію хоча б на два кроки вперед.

«Небезпека в тому, що серед потенційних претендентів на президентське звання і майбутніх кандидатів в депутати – явні або латентні агенти впливу Росії, для яких вона намагається створити необхідні умови для перемоги», – вважає Горбулін.

Він також наголошує на відсутності у багатьох з них виразних і зрозумілих програм, стратегічного бачення майбутнього, адекватного розуміння міжнародної ситуації, усвідомлення ступеня і характеру загрози, яка походить від Росії.

Горбулін також нагадав про широкі мобілізаційні заходи, які проводить Росія.

Експерт не сумнівається, що Москва докладе всіх зусиль для того, щоб створити максимум хаосу на українських виборах, лякаючи масштабної інтервенцією, здійснюючи маневри біля кордону, а можливо і здійснюючи криваві провокації.

«Нинішнє завдання президента РФ – демонстрація світові, що він готовий до будь-якого розвитку подій, що, якщо знадобиться, він піде до кінця. Але неостаточна внутрішня готовність до масштабної війни не означає відмови від ескалації напруги і нових спроб дестабілізації ситуації», – вказує автор.

Горбулін зазначає, що для керівництва РФ Україна, Білорусь і Казахстан – це програма мінімум. Програма максимум – це не тільки встановлення контролю над країнами Балтії, створення зон нестабільності в Польщі, Румунії, Болгарії, Греції, але формування таких же зон в Німеччині, Франції, центральних і південних країнах ЄС.