У Криму на «суді» фігурант «справи диверсантів» Бессарабов заявив про невинність – адвокат

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка

В окупованому Криму в ході допиту в «Севастопольському міському суді» у вівторок, 22 січня, фігурант «справи українських диверсантів» Олексій Бессарабов, якого ФСБ звинувачує в нібито підготовці диверсій на території півострова, заявив про свою невинність.

Про це виданню Крим.Реалії розповіла адвокат Оксана Железняк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Бессарабов повністю заперечував свою причетність до осудного злочину і говорив, що у нього навіть в думках не було здійснювати те, в чому його звинувачують», – сказала Железняк.

Також, зазначила вона, на засіданні «суду» досліджували речові докази у цій справі: мобільні телефони обвинувачених, муляжі радійних вибухових пристроїв, рюкзак, кусачки та інші предмети.

За словами адвоката, на наступному засіданні, яке заплановане на 19 лютого, планується допитати іншого фігуранта цієї справи – Володимира Дудку, після чого судове слідство буде закінчено і сторони перейдуть до дебатів.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.

2 серпня в «Севастопольському міському суді» почався розгляд по суті «справи диверсантів» Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ обвинувачує в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин.

26 грудня 2018 року Володимир Дудка та Олексій Бессарабов закінчили представляти в «Севастопольському міському суді» свої заяви про фальсифікації слідства.