Хакери напередодні виборів посилюють атаки на виборчі системи України

Новини
Начальник Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк Фото: mvs.gov.ua

Хакери, імовірно підконтрольні спецслужбам РФ, все частіше атакують сервери Центральної виборчої комісії та комп’ютери співробітників, намагаючись проникнути в електронні системи, щоб вплинути на результати президентських виборів, які 31 березня пройдуть в Україні.

Про це в інтерв’ю агентству Reuters розповів начальник Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Демедюк, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, зловмисники використовували заражені вірусом вітальні листівки, рекламні розсилки, пропозиції по оновленню програмного забезпечення і додатків, а також інші шкідливі фішингові матеріали, призначені для крадіжки паролів і особистої інформації.

За десять тижнів до президентських виборів в Україні атакам піддавалися не тільки виборчі сервери, але навіть персональні комп’ютери співробітників комісії, додав він.

«Йдуть постійні атаки – вони йдуть від простого (програмного забезпечення) до підкладання додатків, які використовує той чи інший співробітник. На новорічні свята привітання з вірусами від нібито імені урядових організацій, уряду набули такого масового характеру, що просто завалили всіх», – сказав Демедюк.

«Такі розсилки, спам-листи надсилають і їм та їхнім родичам, де міститься шкідливе ПО для контролю над їх комп’ютерною технікою. Це найпростіший спосіб, але він дієвий», – додав він.

За даними кіберполіції, проникнень в виборчу систему поки не зафіксовано, але поліція очікує великомасштабних атак за місяць до виборів, коли почнуть працювати регіональні виборчі комісії.

Демедюк сказав, що хакери, які спеціалізуються на крадіжці баз даних, також активізували свою діяльність і зосередилися на державних службовцях і співробітниках, які обслуговують обладнання виборчої комісії.

«Фінансування йде з тих же самих криптогаманців, з яких фінансувалися атаки і раніше. Це вказує на те, що цим займаються одні й ті ж організації хакерські, які підконтрольні спецслужбам РФ», – сказав він.

Кіберполіція стурбована тим, що критично важлива інфраструктура в Україні, яка неодноразово піддавалася атакам протягом останніх кількох років, також може стати об’єктом кібератак під час або перед виборами.

Агентство нагадує, що Україна вже була об’єктом масштабних кібератак. Починаючи з 2014 року, були атаковані її енергетичні, транспортні та банківські системи. Шкідлива програма NotPetya вразила тисячі комп’ютерів не тільки на Україні, яка була головною мішенню атаки, але і у всьому світі. Українські чиновники заявили, що за атаками стоять російські спецслужби.