З 2014 року РФ видворила з Криму 2525 чоловік – юрист

Новини

За час анексії Криму російська влада видворили з півострова щонайменше 2425 осіб.

Про це повідомив на прес-конференції в Києві юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на РКБ-Україна.

«Ми з літа 2017 го по літо 2018 роки провели систематичний моніторинг судових рішень окупаційних судів, які стосуються саме видворення іноземців та осіб без громадянства з території Криму. За нашими даними, на літо 2018 року таких осіб налічується як мінімум 2425 чоловік. Чому як мінімум? Тому що деякі з судових рішень були закритими», – сказав Набухотний, цитує юриста Крим.Реаліі.

За його словами, понад 1000 виселених є громадянами України, решта – громадяни з 37 країн світу і особи без громадянства.

«Найбільш уразливими виявилися громадяни України. Поширеними порушеннями є відсутність документів російського зразка, а також патенту на проведення певного виду робіт. Понад 1000 осіб – громадяни України, яких Росія депортувала з Криму», – зазначив Набухотний.

«Наше подання стосується колективного видворення 23 громадян України, які поїхали в Крим на будівельні роботи. 22 січня 2018 їм склали адміністративні протоколи про те, що вони повинні покинути територію РФ. Вони не виконали рішення суду, наступного дня представники поліції Євпаторії затримали їх і примусово видворили», – додав він.

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду опублікував звіт, в якому підтверджується кваліфікація ситуації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яка виникла не пізніше 26 лютого 2014 року, і дана Прокурором МКС в 2016 році як міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією. За оцінкою, яка дана, до цієї ситуації продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права).

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

13 червня прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові будуть перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Співробітники Головного управління СБ України в АР Крим спільно з Нацполіцією, під процесуальним керівництвом прокуратури АРК зібрали ґрунтовну доказову базу щодо порушення прав людини, законів та звичаїв війни, що відбуваються на тимчасово анексованій території України – Автономній Республіці Крим.