Аласанію відсторонили від керівництва Суспільним через «деполітизацію новин»

Новини
Глава Общественного вещания Украины Зураб Аласания Фото: Детектор медиа

Керівника Суспільного телебачення Зураба Аласанію відсторонили з посади через «хибно зрозумілий принцип відсторонення від влади», зокрема відсутність в ефірі «UA:Перший» інформації про хресну ходу 2018 року, засідання Генасамблеї ООН 2018 року та Харківського інвестиційного форуму.

Про це йдеться у частині проекту рішення за усунення Аласанії, який уже екс-керівник оприлюднив у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

Зураб Аласанія оприлюднив лише два пункти проекту рішення. На думку Наглядової ради, він не організував мовлення каналу «ні як суспільно-політичного каналу», ні як «інформаційного та суспільно-політичного мовника з елементами просвітництва». Серед «пробілів» у роботі керівника телеканалу зазначається, що він не висвітлив або частково висвітлив хресну ходу за помісну церкву у 2018, засідання Генеральної асамблеї ООН у вересні 2018, а також Міжнародний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи». Зокрема підкреслено, що в заходах брав участь президент Петро Порошенко, однак події все одно залишились поза увагою телеканалу.

У іншому пункті зазначається, що під час управління телеканалом Зурабом Аласанією компанія «впроваджував принцип відсторонення від влади аж до повної деполітизації новин», що «суперечить вимогам місії» мовника.

Щоправда документ є проектом рішення, а не самим рішенням, та оприлюднений фрагментарно.

Сам Зураб Аласанія зазначив, що Наглядовій раді не варто було «палилися так відкрито».

31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України (НГТУ) проголосував за дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією. За відповідне рішення проголосували 9 членів ради, проти – 3. Причину звільнення Аласанії в наглядовій раді не називають, протокол засідання має бути опубліковано через тиждень.

Тимчасовим в.о. голови правління НСТУ Наглядова рада призначила Миколу Чернотицького.

Зураб Аласанія був обраний головою правління НСТУ у квітні 2017 року. З березня 2014 року він очолював Національну телерадіокомпанію України, проте в листопаді 2016 року звільнився з посади директора. Своє рішення він пояснив неможливістю працювати в умовах наявного законодавчого поля і недостатнього фінансування НТКУ.