Україна планує закупити у Франції 22 патрульних кораблі для посилення захисту морських кордонів – Цигикал

Новини
Патрульні катери OCEA FPB 110 MKII Берегової охорони Нігерії виробництва французької фірми OCEA Фото: Nairaland Forum

Україна веде переговори про закупівлю у Франції 22 патрульних кораблів, що посилить захист морських кордонів, зокрема на Азові.

Про це в інтерв’ю «5 каналу» повідомив голова Державної прикордонної службі України Петро Цигикал, передає Центр журналістських розслідувань.

«За сприяння МВС вже ведуться переговори із французькими партнерами про закупівлю 22 сучасних патрульних кораблів. У разі, якщо всі питання по цій угоді будуть успішно вирішені, це дасть нам повністю прикрити лінію морського кордону і забезпечити надійний його захист», – сказав Цигикал.

За його словами, завдання Держприкордонслужби – створити в Азовському та Чорному морях потужне і мобільне угрупування прикордонних кораблів і катерів, які б могли оперативно та ефективно виконувати як правоохоронні функції, так і протидіяти військовим загрозам на початковому етапі збройного конфлікту.

«Тому намагаємося вишукувати можливості для реалізації цих амбітних завдань», – додав голова відомства.

Також, зазначив він, ще один важливий елемент посилення охорони морських кордонів – система контролю за надводною обстановкою.

«Наразі на узбережжі Азовського моря вже зведено п’ять веж, які впродовж року будуть оснащені сучасними засобами візуального та радіотехнічного контролю. Ці об’єкти будуть інтегровані до загальної системи та допоможуть нам повністю контролювати лінію морського кордону», – повідомив Цигикал.

В кінці грудня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що у 2019 році МВС запропонує Кабміну проект з виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони морських кордонів країни. Міністр зазначив, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але «з високим ступенем локалізації проекту в Україні».