У МінТОТ пояснили, як переселенці можуть проголосувати на виборах президента України

Новини

Вимушені переселенці з окупованих Криму та Донбасу, як всі інші громадяни України, відповідно до Конституції мають право голосу на виборах і референдумах і тому зможуть проголосувати на виборах президента, які пройдуть 31 березня.

Процедуру участі переселенців у виборах роз’яснили в міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ), передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, переселенець має особисто звернутися до органу ведення Реєстру виборців для реалізації своїх виборчих прав та написати та подати до органу вмотивовану заяву в якій вказати причину тимчасової зміни місця голосування.

При цьому особи, виборча адреса яких міститься на тимчасово окупованих територіях, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їхнього голосування.

Орган ведення реєстру зобов’язаний тимчасово змінити місце голосування та видати виборче посвідчення.

У випадку призначення повторної процедури голосування, переселенець зобов’язаний знову пройти вищезазначену процедуру.

У МінТОТ також створили роз’яснювальний відеоролик для внутрішньо переміщених осіб про необхідні кроки для реалізації свого Конституційного виборчого права.

Відео створено завдяки фінансовій підтримці посольства Великої Британії в Україні в рамках програми «Радник з питань ВПО», яка реалізується канадською неурядовою організацією «Stabilization Support Services».

Нагадаємо, 31 грудня 2018 року в Україні стартував виборчий процес чергових виборів президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

3 лютого 2019 року Центральна виборча комісія завершила прийом документів для реєстрації кандидатами на виборах президента України 31 березня 2019 року. Всього документи подали 89 осіб. До 8 лютого 2019 року включно має відбутись реєстрація кандидатів. Після цього ЦВК оголосить перелік претендентів на пост глави держави.

Кандидат в президенти повинен бути громадянином України, що досяг 35-річного віку, володіти державною мовою і проживати в Україні протягом останніх 10 років до дня виборів.