Перші слухання в ЄСПЛ за позовом України проти РФ щодо порушення прав людини в Криму пройдуть 27 лютого

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk / ZUMAPRESS.com

Перші слухання в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) за позовом України проти РФ щодо порушення прав людини в окупованому Криму відбудуться 27 лютого.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр юстиції України Павло Петренко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Перші слухання в рамках позову України проти Росії щодо порушень прав людини в Криму відбудуться в ЄСПЛ вже 27 лютого», – написав Петренко.

Він нагадав, що перші справи про порушення РФ прав людини на території Криму, Донецької та Луганської областей було подано до ЄСПЛ ще в 2014-2015 роках. Протягом 2018 року було подано два нових позови – про порушення прав політичних в’язнів і про захоплених українських моряків.

Таким чином, зазначив Петренко, наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ:

1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ;

2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей;

3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії;

4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів.

5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.