Суд заборонив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України

Новини
Уляна Супрун Фото: Facebook

Окружний адмінсуд Києва у вівторок, 5 лютого, тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України через те, що вона понад місяць є виконуючою обов’язки, а також крім українського має громадянство США. Таку ухвалу суд виніс для забезпечення адміністративного позову народного депутата Ігоря Мосійчука (фракція Радикальної партії).

Про це повідомляється на сайті суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«Судом ухвалено – заборонити першому заступнику Міністра охорони здоров’я України Супрун Уляні Надії вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень Міністра охорони здоров’я України. У той же час, відповідачу не було заборонено здійснювати повноваження, які були делеговані йому як заступнику Міністра», – йдеться у повідомленні.

Своє рішення суд мотивував наявністю ознак протиправності у тимчасовому виконанні першим заступником міністра охорони здоров’я Уляною Супрун повноважень в.о. міністра в строк, що перевищує один місяць з моменту наділення особи відповідними повноваженнями – 27 липня 2016 року.

«Окрім того суд врахував доводи позивача про те, що у 2015 році Супрун Уляна Надія отримала громадянство України і, водночас, досі перебуває у іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України «Про громадянство України» в Україні існує єдине громадянство», – вказано у повідомленні.

5 лютого Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у адміністративній справі за позовом Ігоря Мосійчука до в.о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун щодо відсутності у неї повноважень міністра.

У міністерстві охорони здоров’я України заявили, що проводять консультації з юристами щодо рішення Окружного адмінсуду Києва про заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра.

«Консультуємось з юристами. Тримаємо в курсі. Працюємо», – йдеться у повідомленні міністерства у Facebook.

Кабінет Міністрів України висловив занепокоєння рішенням суду про відсторонення Уляни Супрун від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я і заявив про намір оскаржити його в установленому порядку.

2Уряд України занепокоєний тим безпрецедентним тиском, який здійснюється останнім часом різними способами з метою зупинки тих зусиль по реформуванню галузі охорони здоров’я, які здійснює команда Міністерства охорони здоров’я на чолі з в.о. Міністра Уляною Супрун. Ця команда, з моменту приходу в Міністерство, оголосила війну тим корумпованим схемам, які процвітали в галузі роками, і це, на наш погляд, чи не головна причина того, чому проти Уляни Супрун і її команди була розгорнута справжня війна», – йдеться у заяві Кабміну, опублікованій на урядовому порталі.

У КМУ заявили, що «вкрай занепокоєні» рішенням адмінсуду про відсторонення Супрун.

«Це рішення буде оскаржено у встановленому законом порядку, і ми будемо добиватися його скасування у встановленому законом порядку. Ми висловлюємо підтримку нашій колезі Уляні Супрун і будемо надалі докладати зусиль для продовження забезпечення українців якісними медичними послугами», – йдеться в заяві.

Нагадаємо:

  • Кабінет міністрів призначив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я 27 липня 2016 року.