Статки трьох найбагатших олігархів перевищують 6% ВВП України – Світовий банк

Новини
Фото: Business World Ghana

В Україні в 2017 році сукупна чиста вартість активів трьох найбагатших українських олігархів перевищувала 6% ВВП країни. При цьому відношення частки доходу найбагатших людей до ВВП не змінювалося з 2007 року.

Про це заявив Сірілл Мюллер, віце-президент Світового банку, який займається країнами Європи та Центральної Азії, під час презентації дослідження Світового банку про економічний розвиток України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Економічна правда.

«Це майже вдвічі більше, ніж в Росії і в три рази більше, ніж в Польщі. Ставлення частки доходу найбагатших людей до ВВП майже не змінювалося з 2007 року. Це обмежило доступ до економічних можливостей, здатних повністю розкрити потенціал людського капіталу», – йдеться в дослідженні Світового банку.

«Якщо подивитися на США – це цифра 1,4% ВВП. Дуже складно проводити реформи, коли є такі потужні групи впливу», – додав Мюллер.

За його словами, без реформ Україні знадобиться 50 років, щоб наздогнати рівень Польщі.

Мюллер зазначив, що Україна затримала проведення реформ на десятиліття і сьогодні залишається ряд проблем, які потребують вирішення.

Серед факторів, що обмежують зростання України, віце-президент Світового банку назвав: велику закредитованність і нестачу прямих іноземних інвестицій; сильну залежність від сировинних ринків і обмежену інтеграцію в глобальну економіку; пізній початок реформ, гонитва за рентою (надлишковими доходами) і недостатнє прагнення до верховенства права.

У дослідженні СБ говориться, що пізні і неповні реформи привели до численних спотворень ринку праці і створили широкі можливості для концентрації надлишкових доходів.

На початку січня 2019 року Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2019 році з 3,5% до 2,9%.

Згідно з щорічним рейтингом 100 найбагатших українців, який в жовтні 2018 року представив журнал «Новое Время» спільно з інвесткомпанією Dragon Capital, його очолює власник холдингу СКМ Ринат Ахметов, статки якого оцінюються в $12,2 млрд.

На другому місці знаходиться власник холдингу Інтерпайп Віктор Пінчук – $2,7 млрд.

На третьому місці рейтингу власник Смарт-Ходінг, народний депутат Вадим Новинський – $2,3 млрд.

Нагадаємо:

  • У Міжнародному валютному фонді (МВФ) підрахували, що корупція в Україні гальмує зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) країни приблизно на 2% в рік.