Держдума РФ схвалила в першому читанні законопроект про ізоляцію російського інтернету

Новини

Депутати Державної думи Росії прийняли в першому читанні законопроект про ізоляцію російського сегменту інтернету.

За документ проголосували 334 депутати, проти – 47. Проти законопроекту виступили представники всіх фракцій, окрім правлячої «Єдиної Росії», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на російський «Інтерфакс».

Голова профільного комітету з інформаційної політики Леонід Левін у своєму виступі зазначив, що деякі положення законопроекту потребують коригування, але це можливо зробити до другого читання.

На проект щодо ізоляції російського сегменту інтернету від глобальної мережі вже закладено кошти в бюджет РФ на 2019-2021 роки. У 2019 році буде створена «система моніторингу та управління мережею зв’язку загального користування». У 2020-2021 роках буде здійснена «подальша реалізація проекту».

Кабінет міністрів РФ 4 лютого підтримав законопроект про створення автономного інтернету в Росії, запропонувавши доопрацювати його після прийняття першому читанні. Російський уряд заявив про необхідність вказати джерела додаткового фінансування операторів зв’язку для встановлення обладнання, необхідного для відключення російського сегменту від світового інтернету. У відгуку Кабміну РФ йшлося, що встановлення додаткового обладнання на мережах операторів не має призвести до погіршення якості зв’язку, за винятком випадків заборони на поширення інформації.

  • Законопроект внесли до Держдуми РФ у грудні 2018 року. Серед його авторів голова комітету Ради Федерації Андрій Клішас і депутат Держдуми Андрій Луговий. За їх словами, прийняття законопроекту необхідне через загрози агресивних дій у кіберпросторі, яка нібито виходить від США.