Голова Комітету ВР з митної та податкової політики заблокувала спроби скасувати закон про ВЕЗ «Крим»

Новини

Голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ “Крим” або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.

Це випливає з відповіді Ніни Южаніної на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань про те, коли буде скликано друге засідання робочої групи комітету з питань податкової та митної політики після першого, яке відбулося 9 лютого 2018 року.

“В ході обговорення стало очевидним, що проект про внесення змін до закону про створення Вільної економічної зони “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території має велике суспільне значення та повинен регулювати широке коло питань, більшість із яких не відноситься до предмету відання комітету з питань податкової та митної політики. Тому члени засідання дійшли висновку, що оскільки розробка згаданого законопроекту потребує спеціальних знань, носіями яких є фахівці центральних органів виконавчої влади, робота над законопроектом має координуватися Кабінетом міністрів України”, – повідомила Южаніна у відповіді на запит.

Водночас, відеозаписи засідання 9 лютого свідчать, що пропозицій про припинення діяльності робочої групи не вносилося і відповідних рішень не приймалося. 

У Верховній Раді Ніна Южаніна підтвердила кореспонденту Центру журналістських розслідувань, що робоча група не приймала рішення про припинення діяльності:

“Ми не голосували за таке рішення, але я декілька разів сказала, що оскільки є такі полярні погляди щодо такого питання, ми маємо передати це на площадку уряду, тому що дуже багато задіяно іншого законодавства. Бо якраз на цьому засіданні погляди експертів, громадських активістів і уряду  розділились”.

Докладно про це – у розслідуванні “Як Ніна Южаніна ВЕЗ “Крим” врятувала”.

Нагадаємо:

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України із Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 січня 2018 року протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» було ухвалене за пропозицією народного депутата Рефата Чубарова після того, як була знята його пропозиція про скасування цього закону. До участі в робочій групі були запрошені представники громадських організацій з Криму, економічні експерти та правозахисники.
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось.