Російський підручник «Історія Криму» розпалює ненависть до кримських татар – правозахисники

Новини
Фото: crimeahrg.org

Експерти Кримської правозахисної групи (КПГ) заявляють, що російський підручник «Історія Криму» для 10 класу, який в січні 2019 року з’явився в школах окупованого Криму, містить висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.

Як зазначають правозахисники, даний підручник пропонується ввести в навчальну програму з 1 вересня 2019 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У тексті підручника є твердження, що під час Другої світової війни частина кримських татар зустрічала німецьких окупантів в квітами і вином, і представники кримськотатарського народу були більш активно залучені в колабораційну діяльність в порівнянні з іншими етнічними групами Криму. Також в підручник включені твердження, що кримським татарам в місцях виселення безкоштовно роздавалась їжа, присадибні ділянки і позики на будівництво житла», – вказали в КПГ.

«Ці твердження спірні і не мають масових підтверджень з боку очевидців і потерпілих. Таким чином, в загальному контексті поданої в підручнику інформації вбачаються прояви мови ворожнечі. А саме, публікації висловлювань, які ставлять під сумнів загальновизнані історичні факти насильства і дискримінації під час депортації кримськотатарського народу», – заявили правозахисники.

Експерт КПГ Ірина Сєдова вважає, що підручник повинен бути негайно виключений зі списку навчальних посібників за використання в ньому мови ворожнечі.

«Я вважаю неприпустимим використання цього навчального посібника в Криму. У наших дослідженнях по розпалюванню ненависті ми регулярно фіксуємо в підконтрольних Кремлю ЗМІ розпалювання ненависті до кримських татар, українців та інших груп. Використання для цих цілей підручника несе серйознішу загрозу, тому що діти ще більше схильні до впливу пропаганди ненависті, ніж дорослі», – заявила правозахисниця.

Керівник Центру громадянської освіти «Альменда» Валентина Потапова вважає, що такі формулювання в підручнику можуть привести до виникнення міжетнічних конфліктів.

«У влади Криму дуже цілеспрямована політика розпалювання міжнаціональної ворожнечі. На протязі 5 років, починаючи з 2014 року, робиться все можливе, щоб розколоти кримське співтовариство, створити умови для етнічних конфліктів на побутовому рівні. Влада Криму робить все, щоб нівелювати багаторічні досягнення України і Криму з формування міжетнічної толерантності на півострові. Сьогодні вони вирішили вийти на рівень системи освіти в школах», – сказала Потапова.

Як відзначили правозахисники, кримські юристи вже звернулися з відкритим листом до «міністра освіти Криму» Наталії Гончарової, в якому вони заявили, що даний підручник порушує відразу кілька законів РФ, які де-факто діють на півострові, і повинен бути вилучений з навчальної програми.

У листі містяться вимоги «визнати екстремістською літературою, що сприяє розпалюванню міжнаціональної та релігійної ворожнечі» навчальний посібник «Історія Криму» для 10-го класу під редакцією С.В. Юрченко, вилучити цей підручник з навчальних планів всіх шкіл Криму і визнати його «таким, що розпалює міжнаціональний конфлікт».