Зерновий термінал в порту Феодосії будуватиме компанія зі статутним капіталом 150 доларів

Новини
Сергій Аксенов, Андрій Скормін, Сергій Морозов, м. Сочі Фото Прес-служба Сергія Аксенова

Зерновий термінал в окупованій Феодосії будуватиме компанія з російського Єкатеринбургу зі статутним капіталом десять тисяч рублів, пов’язана з юридичною фірмою, що вибиває борги, приватним охоронним агентством  та православною парафією у місті Сисерть.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Меморандум про наміри щодо будівництва на території Феодосійського порту зернового терміналу був підписаний в рамках Російського інвестиційного форуму в Сочі головою окупаційної «влади» Криму Сергієм Аксеновим, гендиректором ТОВ «Керуюча компанія «Восток» Андрієм Скорміним і губернатором Ульяновської області РФ Сергієм Морозовим, повідомила прес-служба Сергія Аксенова.

«В рамках підписаного документа планується реалізація інвестпроекту з будівництва на території Феодосійського морського порту зернового терміналу та центру з глибокої переробки пшениці з сумою інвестицій загальним обсягом понад 1,7 млрд рублів», – йдеться в повідомленні.

У російських реєстрах немає ТОВ «Керуюча компанія «Восток», якою б керував Андрій Скормін. Компанія з відповідною назвою, але з іншим керівником надає послуги ЖКГ у Краснодарському краї. Натомість, в Єкатеринбургу існує ТОВ Фінансова компанія «Восток», єдиним засновником та керівником якої є Андрій Вільямович Скормін, згаданий у повідомленні прес-служби Аксенова. Статутний капітал ТОВ ФК «Восток» – десять тисяч рублів. Основний вид діяльності компанії – консультування з питань комерційної діяльності та управління.

Також Андрій Скормін є керівником та (у рівних долях із Євгеном Кряжевим) засновником ТОВ «Асек Решения», що здійснює «діяльність в області права». Зокрема, ця компанія через суд намагалася довести до банкрутства уральського фермера Василя Мельниченка, який під час «прямої лінії» з Володимиром Путіним ставив президенту РФ незручні запитання. Партнер Скорміна Євген Кряжев є засновником та керівником приватного охоронного підприємства «ЧОП Аверино».

Крім того, Скормін є настоятелем та головою парафіяльної ради місцевої православної релігійної організації «Парафія в Ім’я Святих Жінок Мироносиць м.Сисерть Свердловської області Екатеринбургской Єпархії Руської Православної Церкви (Московський Патріархат)».

Андрій Скормін виступає в російській пресі з інтерв’ю про перспективи транспортного коридору Ульяновськ – Феодосія, обіцяє завантажити портові потужності Феодосії та спрямувати вантажні потоки до країн Близького Сходу та північної Африки.

Феодосійський активіст Олександр Таліпов виступив з протестом проти будівництва зернового терміналу. Він наполягає на тому, що діяльність терміналу «вб’є місто як курорт» та підвищить рівень легеневих захворювань. Також Таліпов нагадав, що у 2010 році в українського керівництва вже були наміри збудувати у Феодосії зерновий термінал, що теж викликало протести місцевих мешканців.

Протести проти будівництва зернового терміналу, м.Феодосія, 2010 р. Фото Facebook Svetlana Litvinova

Нагадаємо:

  • У Севастополі функціонує зерновий термінал «Авліта», що належав Рінату Ахмєтову, а після 2016 року перейшов під контроль Росії.
  • У серпні-вересні 2018 року у Феодосії тривали протести проти намірів окупаційної «влади» збудувати у місті цементний термінал.
  • Голова окупаційної «влади» Криму Сергій Аксенов потрапив під українські санкції як терорист, повідомила РНБО.