У Криму проти фігуранта Бахчисарайської «справи Хізб-ут Тахрір» Салієва порушили ще одну справу

Новини
Сейран Салієв Фото: Anton Naumluyk (RFE/RL)

В окупованому Криму проти фігуранта другої бахчисарайської «справи Хізб-ут Тахрір» Сейрана Салієва ФСБ порушила ще одну кримінальну справу за нібито «виправдання тероризму в Інтернеті».

Про це повідомив кримський адвокат Маммет Мамбетов у відеокоментарі, опублікованому на сторінці в Facebook громадського об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

За словами адвоката, він зустрівся зі своїм підзахисним Салієвим, який вже півтора року перебуває під слідством і утримується в СІЗО Сімферополя. Він обвинувачується за ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь в організації, яка відповідно до закону включена в список терористичних організацій в РФ).

«Мій підзахисний повідомив, що буквально в віконце камери йому закинули чергову постанову про порушення чергової кримінальної справи стосовно нього за ч.2 ст.205.2 – це виправдання тероризму за допомогою мережі Інтернет», – сказав Мамбетов.

Він зазначив, що захист сприймає цю кримінальну справу як чинення тиску на Салієва, який, незважаючи на нелюдські умови утримання в СІЗО, не ламається і знаходиться в упевненому психологічному стані.

«За допомогою другої кримінальної справи слідство хоче зламати мого підзахисного і схилити його до того, щоб він пішов на співпрацю і дав необхідні слідству свідчення. Це грубе порушення і кримінально-процесуального законодавства РФ і міжнародного права. Тому захист оскаржуватиме дану постанову», – заявив адвокат.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернест Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив на два місяці – до 9 квітня – арешт чотирьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» – Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.