Активісти заявили про переслідування та погрози через Гандзюк

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Активісти спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк» заявляють про їхнє системне переслідування та надходження погроз після вручення підозри в організації вбивства голові Херсонської облради Владиславу Мангеру.

«Протягом останніх двох тижнів члени ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» зазнають системного тиску. … Це системна робота «по активістах». Яка почалася в один момент – разом із підозрою одному з замовників вбивства Катерини – Владиславу Мангеру, і підсилилась після його виходу під заставу», — йдеться в заяві, передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, як стверджують активісти, впродовж двох тижнів члени ініціативної групи попадали в такі ситуації:

– «Кільком із нас передавали «попередження» та прямі рекомендації «виїхати на час розслідування з країни» від осіб, пов’язаних із МВС;

– Помічена «наружка» за двома з активістів;

– За двома з нас постійно демонстративно не ховаючись їздять автівки на херсонських номерах;

– Декільком просто ламали дверні замки, але не змогли потрапити всередину;

– Також ми бачимо атаки на наші робочі електронні ресурси;

– Ми також почали регулярно отримувати дивні дзвінки на мобільні і стаціонарні телефони, а також особисті повідомлення в соцмережах з пропозиціями зустрітися «якомога швидше» від незнайомців».

Показовим они називають інцидент, коли невідомі особи в ніч на п’ятницю проникли в квартиру голови ради Лабораторії законодавчих ініціатив та подруги вбитої Катерини Гандзюк Світлани Матвієнко. Тоді з помешкання нічого не зникло, а в квартирі просто влаштували безлад.

«І тільки божевільний не пов’яже факти тиску з пустою камерою ізолятору, в якій дуже не вистачає пана Мангера. Ми хотіли би попередити громадськість, всіх, хто слідкує за цією справою і небайдужий до нашої боротьби про те, що ніхто з членів ініціативи не зберігає вдома зброї масового знищення, наркотиків та інших заборонених речовин. Ніхто з нас також не має суїцидальних намірів – ми всі життєрадісні, вмотивовані та дуже вперті», — зазначили активісти.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • На початку листопада ЗМІ оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк – помічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського, якого підозрюють у передачі грошей «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував Павловського без права застави.
  • 4 грудня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у справі про вбивство активістки Гандзюк оголошено підозру Олексію Левіну, який за версією слідства є ключовою фігурою в цьому злочині.
  • 21 грудня СБУ повідомила про відпрацювання версії, що Гандзюк була вбита через її активну позицію щодо незаконної вирубки лісу в Херсонській області та викритті причетних до цієї схеми чиновників ОДА. СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства активістки Олексія Левіна.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комісії в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з підозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк Мангеру.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера і його випустили з під варти.
  • 20 лютого активісти ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк?» заявили, що до її вбивства причетний діючий керівник Головного управління Нацполіції в Херсонській області Артур Мєріков.