Екс-главу Генштабу ЗСУ затримали за підозрою в державній зраді

Новини

Колишнього главу Генерального штабу Збройних сил України Володимира Замана затримали за підозрою в державній зраді.

Про це повідомив в Facebook генпрокурор Юрій Луценко, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами глави ГПУ, дії Замани дозволили в мирний час паралізувати опір українських військовослужбовців російської агресії.

«Військова прокуратура спільно з СБУ затримала екс-начальника Генштабу В. Замана. У врученою підозрі йдеться, що в період 2012-2014 років він особисто скоротив склад ЗМУ (зброя масового ураження, – ред.) більше, ніж передбачалося законом, розформував 70 військових частин і з’єднань, в тому числі – зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї», – написав Луценко.

За словами головного військового прокурора Володимира Матіоса, Замана підпорядкував деякі боєздатні військові частини, які нібито могли відбити агресію, керівнику Військово-Морських сил. Слідство вважає, що це допомогло Росії захопити Крим.

Крім того, під керівництвом Замани були скорочені військові комісаріати, що заважало мобілізації. Матіос розповів, що в особовій справі Замани відсутня його присяга.

Володимир Замана раніше був командувачем Військово-Морських Сил ЗС України та також начальником Генштабу ЗСУ (18 лютого 2012 – 19 лютого 2014 років). Тодішній президент Віктор Янукович, якого засудили за держзраду на 13 років, призначив Заману заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони, коли той звільнився з посади глави Генштабу. Однак через кілька днів Замана подав у відставку. За його словами, він написав рапорт у зв’язку з політичною ситуацією в країні і незгодою з втягуванням ВСУ в громадянський конфлікт.

12 травня 2014 року Олександра Турчинов, будучи тоді в.о. президента України, скасував указ Януковича про призначення Замани заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Петро Порошенко, ставши президентом, звільнив Заману з військової служби в запас.