Як РФ використовувала «живі щити» під час окупації Криму

Новини
"Живий щит" під час захоплення Штабу ВМСУ в Новоозерному, Крим

У прес-центрі «Інтерфакс-Україна» проходить брифінг за участі представників прокуратури АР Крим, Регіонального центру прав людини та Української Гельсінської спілки з прав людини стосовно передачі повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду про використання силами Російської Федерації цивільного населення як «живих щитів» під час захоплення військових та адміністративних об’єктів у Криму.

На прес-брифінгу буде оприлюднено інформацію про категорії осіб, які були задіяні як «живі щити» під час захоплення воєнних та адміністративних об’єктів у Криму, представлено дані, які підтверджують широкомасштабність та систематичність такої тактики, надано відомості щодо ходу розслідування ситуації по Україні в рамках МКС, а також надано оцінку зазначеному порушенню відповідно до національного та міжнародного права.

Детальніше про «живі щити» – в сюжеті Центру журналістських розслідувань.

«Попереду жінки, цивільні чоловіки, за ними озброєні військові та спецназ – такий метод впливу на противника і, водночас, захисту для військових був досить поширений під час окупації Криму. Називається він “живим щитом”. Його використання є міжнародним воєнним злочином та заборонене  Женевськими конвенціями ООН. Попри це, “живі щити” з місцевих мешканців чи інших цивільних російські військові застосовували при захопленні усіх стратегічних об’єктів у Криму».