Переможцями конкурсу до Верховного Суду стали 16 недоброчесних кандидатів – ГРД

Новини
Фото: zib.com.ua

У переліку переможців конкурсу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ), які претендують на 78 вакантних посад у касаційних судах у складі Верховного Суду, є 16 осіб, яких раніше визнали недоброчесними, зокрема, через зв’язок із політиками.

Про це повідомляє Громадська рада доброчесності (ГРД), передає Центр журналістських розслідувань.

«Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила фінальний рейтинг претендентів на 78 вакантних посад у касаційних судах у складі Верховного. У переліку переможців конкурсу опинились 16 фігурантів списку «31 недоброчесний» ГРД», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, до Касаційного суду в складі Верховного проходять 7 фігурантів списку: Наталя Волковицька, Ольга Кролевець, Тетяна Малашенкова, Ігор Бенедисюк, Валерій Картере, Надія Губенко, а також Сергій Могил, який є племінником екс-нардепа, голови ЦВК під час президентських виборів 2004 року Сергія Ківалова.

Також п’ять «недоброчесних» суддів перемогли в конкурсі до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного: Олена Губська, Сергій Уханенко; Семен Стеценко, Ігор Дашутін і Лариса Тацій.

Ще двоє суддів із негативним висновком ГРД проходять до Касаційного кримінального суду у складі Верховного: Сергій Єремейчук і Світлана Вус.

Останні двоє «недоброчесних» суддів потрапляють до Касаційного цивільного суду у складі Верховного: Василь Яремко та Максим Тітов.

«Вирішальне слово щодо визначених ВККС переможців має незабаром сказати Вища рада правосуддя, яка може відмовити у призначенні кандидатів», – заявили в ГРД.

Також в Раді нагадали, що 2017 року верховними суддями всупереч висновкам Громадської ради доброчесності були призначені 29 кандидатів. Якщо цього разу застереження ГРД знову проігнорують, кількість недоброчесних у Верховному Суді побільшає до 45. Така ситуація підриває довіру до судової влади й судової реформи в цілому, вважають екперти.