СБУ затримала агента ФСБ, який працював у Харківській міськраді

Новини
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники контррозвідки СБУ провели багатоетапну спецоперацію, за результатами якої припинили протиправну діяльність агента ФСБ РФ, який працював у Харківській міськраді. Чиновник-зрадник арештований на два місяці.

Про це на брифінгу повідомив представник Департаменту контррозвідки СБУ Володимир Настюк, передає Центр журналістських розслідувань.

Оперативники спецслужби встановили, що заступник директора одного із департаментів Харківської міської ради був завербований на території Росії кадровим співробітником ФСБ РФ полковником Олександром Ушаковим. Під час вербування у 2016 році посадовець перебував на території Росії з «туристичною метою».

«Звертаю увагу, що офіцер ФСБ РФ Олександр Ушаков за документами є «помічником міністра освіти» Нижегородської області. Ця посада використовується російською спецслужбою як прикриття, зокрема для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України», ‒ наголосив Настюк.

Співробітники СБУ задокументували, що до сфери обов’язків Ушакова за фейковою посадою нібито входять питання міжнародного співробітництва у науковій та освітніх сферах. Участь у численних заходах давала йому можливість встановлювати контакти з громадськими діячами, представниками владних структур, органів місцевого самоврядування і використовувати їх для отримання різнопланової розвідувальної інформації.

Під час досудового слідства оперативники спецслужби з’ясували, що харківський чиновник був доволі цінним джерелом інформації для російської спецслужби. «Про це свідчать факти проведення Ушаковим агентурних зустрічей з ним на території третіх країн. Зокрема у Празі, Салоніках, Мінську, а також неодноразово на території РФ у Бєлгороді», ‒ зазначив представник контррозвідки СБУ.

СБУ встановила, що посадовець, використовуючи своє службове становище та доступ до інформаційних масивів і матеріалів, збирав і передавав для російської спецслужби інформацію про: молодіжні організації і рухи, а також їх лідерів; діяльність та фінансування релігійних громад різних конфесій; національно-патріотичні об’єднання громадян, їх проекти, керівників, ступінь впливу на розвиток ситуації; співробітників Харківської міської ради.

Затриманому посадовцю оголошено підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 (державна зрада) КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб.

За інформацією харківських ЗМІ, затриманий СБУ чиновник – заступник директора департаменту міськради у справах сім’ї, молоді та спорту Семен Хмельницький.