США в ОБСЄ закликали РФ припинити порушувати права людини в Криму і звільнити всіх політв’язнів

Новини
В.о. заступника голови місії США в ОБСЄ Грегорі Макріс (зліва) Фото: osce.usmission.gov

США в ОБСЄ закликали РФ припинити порушувати права людини в окупованому Криму, припинити переслідування кримськотатарських і українських активістів і звільнити всіх політв’язнів.

Про це в зв’язку з п’ятирічними роковинами незаконної окупації Криму Росією заявив виконуючий обов’язки заступника голови місії США в ОБСЄ Грегорі Макріс на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Російська окупаційна влада піддає кримських татар та інших жителів Криму жорстоким репресіям за протидію окупації … Людська ціна переслідування Росією кримськотатарських і українських активістів величезна. Багато з цих політичних в’язнів – українців, несправедливо ув’язнених за те, що вони говорять правду про окупацію Росією і незаконну анексію Криму – страждають від серйозних проблем зі здоров’ям і не можуть отримати належне медичне лікування», – сказав американський дипломат.

Він зазначив, що, щонайменше, 111 кримськотатарських дітей ростуть без батьків, які були затримані або засуджені російською окупаційною владою і відправлені в ув’язнення далеко від рідного дому, а деякі, що ще гірше – «зникали».

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх в’язнів совісті і притягнути до відповідальності винних у порушеннях прав людини, включаючи зникнення, жорстоке фізичне і психічне насильство і вбивства», – заявив представник США.

Він також нагадав, що Сполучені Штати повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму Росією. Ми приєднуємося до наших європейських і інших партнерів і підтверджуємо, що … санкції, пов’язані з Кримом, залишаться в силі до тих пір, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні», – додав Грегорі Макріс.

Нагадаємо:

15 березня Рада Безпеки ООН обговорить ситуацію в тимчасово окупованому Криму. Засідання, присвячене п’ятій річниці окупації півострова Росією, буде проходити в форматі Аррia, тобто на нього будуть запрошені не тільки члени Радбезу, а й представники інших держав-членів ООН та неурядових організацій. Основна увага буде приділена обговоренню правової та політичної оцінки російської агресії, а також наслідків порушення РФ міжнародного права для європейської архітектури безпеки. Окремий наголос буде також зроблений на правозахисному аспекті.